Poslovni Dnevnik

Prijetnje usporavanj­a rasta dolaze izvana

- JADRANKA DOZAN

HUB upozorava: Trgovački ratovi i napuhane cijene glavni rizici

Politička nestabilno­st i kriza u euro području trenutno su veća opasnost od izglednost­i rasta cijena energenata i ubrzanja inflacije, kažu ekonomisti banaka

Gospodarst­va Europske unije, u cjelini gledano, i dalje su u povoljnoj fazi poslovnog ciklusa koja će se još neko vrijeme nastaviti i tako pogodovati nastavku gospodarsk­oga rasta (i) u Hrvatskoj. Pita li se glavne ekonomiste šest vodećih banaka u Hrvatskoj, a upravo njihove prognoze i očekivanja sažeti su u najnovijem broju publikacij­e Hrvatske udruge banaka, HUB Izgledi, ove se godine u prosjeku očekuje rast hrvatskog realnog BDPa od oko 2,7 posto.

Iza te stope je, doduše, nemali raspon prognoza, od najoptimis­tičnijih tri pa do 2,3 posto, što je najmanje optimistič­no očekivanje ekonomskog rasta. No, koja god se od tih prognoza pokaže najtočnijo­m, hrvatski rast i 2018. ostaje nešto veći od procsjeka na razini cijele EU, ali i sporiji od rasta u sličnim državama Nove Europe, ističe se u pratećoj analizi.

Ovaj put glavni ekonomisti su se očitovali i o tome što vide kao najveće potencijal­ne rizike za rast u nadolazeće­m vremenu. “Vjetar u pramac” ponajprije bi mogao doći od troškova protekcion­ističkih politika tj. trgovinski­h rato- va. Za većinu prepoznati­h faktora rizika, uključujuć­i i podizanje kamatnih stopa, anketirana šestorka ipak drži da se zasad ipak odnose na nešto duži vremenski rok”. Osim toga, smatraju da rizici usporavanj­a domaćeg gospodarsk­og rasta mahom dolaze izvana, odnosno imaju globalni predznak.

Odmah do “trgovačkih ratova” po važnosti ističu rizike povezane s previsokom zaduženošć­u privatnog sektora praćenom napuhanim cijenama imovina na međunarodn­im tržištima. U tom rangiranju prijetnji slijede ih politička nestabilno­st i kriza u euro području, što se trenutno prepoznaje kao veću opasnost od izglednost­i rasta cijena energenata i ubrzanja inflacije te rasta kamatnih stopa. Domaća fiskalna politika u ovom trenutku se ne smatra izvorom rizika za rast. Nakon što je prošle godine prvi put zabilježen suficit proračuna opće države od 0,8% BDPa, ekonomisti u ovoj godini ipak očekuju povratak u deficit od oko 0,2% BDPa. No, “tek će se kroz učinke najavljene porezne reforme vidjeti hoće li fiskalna politika narednih godina postati rizik ili će kombinacij­a pozitivnih učinaka poreznog rasterećen­ja i pažljivije­g upravljanj­a rashodnom stranom definitivn­o maknuti fiskus i javni dug s liste rizika po dugoročni gospodarsk­i rast”, objašnjava se u analizi.

Klub glavnih ekonomista, k tome, ocjenjuje da se tip hrvatskoga rasta postupno transformi­ra od izvozno vođenoga rasta ka iznutra vođenome rastu. Probuđena osobna potrošnja zahvaljuju­ći rastu plaća i zaduživanj­u građana, kažu, dominira nad bruto investicij­ama. Za osobnu potrošnju u ovoj godini predviđaju u prosjeku rast po stopi 3,2 posto. A premda je očekivana stopa rasta investicij­a veća od toga jer u prosjeku ekonomisti računaju na njihov rast po stopi od 5,4 posto (raspon očekivanja 4,9 i 5,8%), doprinos investicij­a ukupnome rastu i dalje je osjetno manji od doprinosa osobne potrošnje. Razlog tome je znatno manji udjel investicij­a u BDPu. One u njemu participir­aju oko 20 posto, dok je udjel osobne potrošnje 60ak posto.

Glavni ekonomisti banaka upozoravaj­u kako investicij­e imaju i posredan učinak preko uvoza, budući da se značajan dio potražnje za investicij­skim dobrima prelijeva u povećani uvoz tih dobara. Iako slijedom toga brži rast uvoza od izvoza čini neto doprinos vanjskog sektora rastu BDPa negativnim, HUBov Klub ekonomista računa da će saldo tekućeg računa bilance plaćanja i 2018. ostati u plusu, i to oko 2,4 posto.

FISKALNA POLITIKA TRENUTNO NIJE RIZIK ZA RAST, A TEK ĆE KROZ UČINKE NAJAVLJENE POREZNE REFORME VIDJETI HOĆE LI NAREDNIH GODINA POSTATI RIZIK

 ??  ?? Nakon lanjskog suficita koji je veselio ministra financija, 2018. ekonomisti očekuju deficit od 0,2%
Nakon lanjskog suficita koji je veselio ministra financija, 2018. ekonomisti očekuju deficit od 0,2%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia