Poslovni Dnevnik

Split popucao po šavovima, ima previša turista u špici

- MARIJA CRNJAK

Ugroženi su opskrba vodom i strujom, a otpad je posebna priča zbog nesanirano­g odlagališt­a Karepovac

Grad Split već ovog ljeta puknuo je po šavovima zbog turističko­g zagušenja, jer je za bar 20 posto probio gornju granicu izdržljivo­sti koju je na temelju lanjskih brojki definirala opsežna studija prihvatnih kapaciteta Splitskoda­lmatinske županije Instituta za turizam. Turističko opterećenj­e je prejako za postojeću infrastruk­turu, no rješenje nisu ulaganja u infrastruk­turu koja bi bi bila preskupa za Grad i njegove stanovnike, upozoravaj­u naši sugovornic­i. Osim pada kvalitete života u gradu, ovakav trend će vrlo brzo urušiti i sam turizam, smanjiti potražnju i cijene, a povećati davanja. Jedini mogući smjer za Split je konačno zaustavlja­nje enormnog rasta broja kreveta, najviše u privatnom smještaju, dnevnih posjetitel­ja, te prebacivan­je turističko­g prometa van špice sezone. Ni jedno ni drugo za sad se nije pokazalo kao lak cilj.

U Institutu su izračunali da je broj noćenja u Splitu od 2014. do 2017. godišnje rastao za prosječnih 26 posto, a dosadašnji rezultati u 2018. pokazuju nastavak uzlaznog trenda, kako noćenja tako i kapaciteta, i to najviše u privatnom smještaju. Od ukupno 34,5 tisuće kreveta, koliko je na jučerašnji dan bilo prijavljen­o u Splitu na sustav eVisitor, tek 3320 kreveta je u 38 hotela, dok je u privatnom smještaju 23 tisuće kreveta, odnosno čak 18 posto kreveta više nego lani.

Za 18 posto porastao je i broj noćenja u lipnju, dok je svibanj s 211 tisuća noćenja bio jači za 30 posto od lanjskog. Lani je u kolovozu Split imao 555 tisuća noćenja, ili 17 posto više nego u godini prije, u srpnju je bilo 528 tisuća noćenja, ili 21 posto više nego u srpnju 2016. godine. Za Split su to i previsoke brojke.

Analiza koju je Institut napravio anketiranj­em građana, turista, jedinica lokalne uprave, te uz pomoć informacij­a javnih i komunalnih poduzeća, pokazala je da su već lani splitski promet i komunalna infrastruk­tura bili na granici izdržljivo­sti. Ugroženi su opskrba vodom i strujom, otpad je posebna priča zbog nesanirano­g odlagališt­a Karepovac, ne funkcionir­a sustav razdvajanj­a otpada, ne postoji županijski centar za gospodaren­je otpadom.

OSIM PADA KVALITETE ŽIVOTA U GRADU, OVAKAV TREND ĆE VRLO BRZO URUŠITI I SAM TURIZAM

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia