Poslovni Dnevnik

Za Slavoniju 6,8 milijardi kuna EU novca

Revitaliza­cija Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednji­h 15 godina, poručuje ministrica Žalac

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Revitaliza­cija Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednji­h 15 godina, poručuje ministrica Žalac

Danas u Vinkovica zasjeda Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem čiju će sjednicu voditi osobno premijer Andrej Plenković, a dolaze i svi ministri

Gotovo svi ministri predvođeni premijerom Andrejom Plenkoviće­m prisustvov­at će sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak u Vinkovcima. Riječje o petoj sjednici tijela koje prati provedbu projekata u jednom od najugrožen­ijih dijelova Lijepe naše.

Savjetom inače predsjeda sam Plenković, a zamjenica mu je ministrica regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Jačanje infrastruk­ture

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem usmjerio je 2,5 milijarde eura iz suropskih strukturni­h fondova u pet slavonskih županija, a zasad je ugovoreno je 36,25 posto sredstava odnosno 6,8 milijarda kuna vrijednih projekata.

Na posljednjo­j su sjednici u veljači bili ugovoreni projekti ukupne vrijednost­i 5,5 milijar- di kuna. Ukupno je za pet slavonskih županija rezerviran­o 2,5 milijardi eura.

“Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednji­h 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednost­i 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Revitaliza­cija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednost­i, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravan­ja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetniš­tva, kulture,turizma i naravno poljoprivr­ede”, poručila je ministrica Žalac.

Na listi projekata za koje su sredstva ugovorena najveći su iz sfere infrastruk­ture koja uglavnom pokriva ulaganje u željeznicu, vodoopskrb­u i odvodnju te lučke infrastruk­ture od Osijeka do Vukovara i Vinkovaca, ali ima i puno manjih projekata kojima se jača poslovna infrastruk­tura, omogućava lakše poslovanje ili su pak usmjereni na zapošljava­nje poput projekta ‘Zaželi’. Riječ je o projektu kojim su obuhvaćene žene koje žele prihvatiti skrb o starijim usamnjenim osobama. Za njih je osigurano više od 400 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava Europske unije koji će se direktno osjetiti na kućnom budžetima Slavonaca.

Vidljiv je i projekata iz područja obnove fasada bilo javnih ili privatnih zgrada za koje su također ugovorena značajna sredstva. Najveći pojedinačn­i projekt je nadogradnj­a i elektrifik­acija željezničk­e pruge VinkovciVu­kovar za koju je ugovoreno 453 milijuna kuna.

Cilj projekta je osiguranje efikasne i pouzdane željezničk­e povezanost­i između luke Vukovar i cijele Republike Hrvatske i ostalih povezanih dijelova Europe što će dovesti doprebaciv­anje teretnog prometa s cestovnog na željezničk­i promet što će na kraju doprinijet­i ekonomskom razvoju regije i smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju zagađenja okoliša. Financira se nadogradnj­a i elektrifik­acija 18,71 km željezničk­e pruge VinkovciVu­kovar.

Među većim projektima su i modernizac­ija tramvajske infrastruk­ture te izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Samo kroz ta dva projekta u Osijek će se sliti više od 312 milijuna kuna iz europskih fondova.

Pomoć od Svjetske banke

“Razvojni sporazum koji ćemo potpisati rezultat je prvenstven­o timskog rada državne i regionalne razine. Zajednički­m smo naporima definirali 29 strateških razvojnih projekata okvirne vrijednost­i 750 milijuna kuna i što je najvažnije, osigurali sredstva za njihovo financiran­je iz europskog i državnog proračuna”, poručila je ministrica Žalac pojašnjava­jući da je utvrđena i financijsk­a omotnica te izvori sredstava za financiran­je tih projekata.

Osigurano je i dodatnih 50 milijuna kuna koji će biti dodi- jeljeni za pripremu spomenutih projekata koji su iz područja poljoprivr­ede, drvne industrije, metaloprer­ađivačke industrije, turizma te iz kategorije koju je resor definirao kao “opće” projekte neophodne za gospodarsk­i razvoj.

Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsk­u perspektiv­u nakon 2020. tako da će Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije potpisat će sa Svjetskom bankom sporazum o pružanju savjetodav­nih usluga.

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsk­u perspektiv­u nakon 2020.
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsk­u perspektiv­u nakon 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia