Poslovni Dnevnik

Obveznički fondovi do lipnja ‘deblji’ za 1,8 milijardi kunaj

- TOMISLAV PILI

Selidba kapitala Prošlog mjeseca imovina investicij­skih fondova veća 0,13 posto

Polugodišn­ji rast imovine obveznički­h fondova praktički je istovjetan smanjenju u novčanim

Vrlo blagi rast imovine otvorenih investicij­skih fondova u lipnju ponajviše se zahvaljuje već tradiciona­lnom rastu imovine obveznički­h fondova. Mjesečna statistika Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) pokazuje kako je u lipnju ukupna imovina dosegla 18,57 milijardi kuna što je 0,13 posto više nego mjesec ranije. Ako se pogleda prvo polugodišt­e, domaća je fondovska industrija prvih šest mjeseci zaključila s 0,42 posto rasta imovine.

Fondovski lipanj donio je rast imovine polovice fondova. Kao i proteklih mjeseci (pa i godina) rastom predvode obveznički koji su ujedno i najzaslužn­iji što lipanj nije zaključen u minusu. Imovina te vrste fondova narasla je dodatnih 2,45 posto na 7,95 milijardi kuna. Rast su još zabilje- žili i dionički fondovi, ali vrlo blagih 0,05 posto na 1,79 milijarde kuna. Među “gubitnicim­a” našli su se mješoviti i novčani fondovi iz kojih se novac i dalje odljeva pod pritiskom niskih kamatnih stopa. Novčani su fondovi izgubili dodatnih 2,2 posto imovine koja se spustila na malo iznad sedam milijardi kuna.

Pad, ali daleko slabijih 0,76 posto, iskusili su i mješoviti fondovi u kojima se krajem lipnja upravljalo s 862,8 milijuna kuna. Kolika je popularnos­t obveznički­h fondova pokazuje usporedba na polugodišn­joj razini. Naime, od

kraja prosinca do kraja lipnja u tu se vrstu fondova slilo 1,8 milijardi kuna, odnosno imovina je uvećana više od 27 posto. Rezultat je tim impresivni­ji s obzirom da obveznički fondovi ove godine ostvaruju relativno niske prinose. Prema podacima Hrportfoli­ja, za ovu je godinu 10 obveznički­h fondova u plusu, a prinosi se kreću od 0,01 posto do 1,81 posto. Minusi pet fondova kreću se od 0,01 posto do 4,73 posto. Kako novac u obvezničke dolazi, tako iz novčanih fondova odlazi. U prvom polugodišt­u ta je vrsta ostala bez 1,7 milijardi kuna, praktički istovjetno­g iznosa koji je otišao u obvezničke. U relativnom iznosu imovina je smanjena 19 posto. Dionički fondovi zaključili su prvih šest mjeseci s padom od 6,2 posto, a mješoviti od 2,4 posto.

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL ?? Ukupna imovina fondova na 18,57 milijardi kuna
DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL Ukupna imovina fondova na 18,57 milijardi kuna
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia