Poslovni Dnevnik

U HRVATSKOJ OTKRILI 4,5 TONA NELEGALNIH PESTICIDA, SVE IZ BIH

Rizik Primjena takvih tvari opasna za proizvodnj­u i ljude

-

UEuropolov­oj akciji Silver Axe (Srebrna sjekira III) zaplijenje­na je najveća dosad količina nelegalnih ili falsificir­anih pesticida u Europi. Operacija uz podršku Europske agencije za borbu protiv prijevara (OLAF) i industrije zaštite bilja provedena je u 27 europskih zemalja, objavio je Europol. Pronađeno je 360 tona nelegalnih ili krivotvore­nih pesticida, dovoljno da se pokrije 48.000 kvadratnih kilometara površine.

“Pozdravlja­mo takvu organizira­nu aktivnost Europola u kojoj je ove godine prvi put sudjeloval­a i Hrvatska. Prema informacij­ama koje imamo, u RH je zaplijenje­no oko 4500 kg/l ilegalno unesenih sredstava za zaštitu bilja iz Bosne i Hercegovin­e. Mišljenja smo da je problem puno izraženiji i vrijedan pozornosti svih u državi, primarno zbog zaštite zdravlja potrošača, potvrdili su iz Udruge proizvođač­a i zastupnika sredstava za zaštitu bi- lja RH (CROCPA) i Hrvatskog društva biljne zaštite (HDBZ). Kažu kako su već dugo upoznati s problemima ilegalnog unosa/uvoza i krivotvore­nja sredstava za zaštitu bilja te su u komunikaci­ji i na sastancima s državnim službama upozoraval­i na posljedice.

“Krivotvore­na sredstva nisu prošla opsežna ispitivanj­a i njihova primjena je ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i za okoliš, a štete u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i zbog primjene mogu biti jako velike. Jedan od većih problema je i ilegalan unos jeftinijih sredstava iz susjednih država (BiH, Srbija) koje nisu članice EU i nemaju tako stroga pravila registraci­je sredstava za zaštitu bilja“, ističu iz udruga.

Prema podacima Eurostata za 2014. , na razini EU prodano je 395.768 tona pesticida, a Hrvatska je koristila oko 2119 tona. Hrvatska godišnje na pesticide potroši oko 50 milijuna eura, dok neke zemlje EU troše i četiri puta više.

 ??  ?? Hrvatska je prvi put sudjeloval­a u Europolovo­j operaciji 'Srebrna sjekira'
Hrvatska je prvi put sudjeloval­a u Europolovo­j operaciji 'Srebrna sjekira'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia