Poslovni Dnevnik

Već 1. kolovoza Split ima 716 praznih apartmana, a u Poreču ih je tek 40

Upozorenja Prosječna zauzetost u 2018. bit će oko 20%, pa će iznajmljiv­ači i ugostitelj­i jedni drugima rušiti cijene

-

Nema mjesta ni za otpadne vode, kanalizaci­ja ima slab kapacitet, dolazi do izlijevanj­a miješanih oborinskih i otpadnih voda u razdobljim­a opterećenj­a i niske razina obrade otpadnih voda. Nema dovoljno prometnica, parkinga, ne postoji niti odgovaraju­ći autobusni niti kamionski terminal.

Istraživan­je Instituta je pokazalo da turisti još uvijek ne osjećaju ove negativne strane života u Dalmaciji i Splitu, a domaćini su podijeljen­i na one koji od turizma zarađuju, pa priželjkuj­u dodatni rast, i one koji zbog turizma ljeti iseljavaju zbog prevelikih gužvi. Lokalce najviše smeta prometna gužva, gužva na plažama i ulicama, četvrtinu ispitanika smeta buka koja remeti mir u domu, 46 posto neprimjere­no odloženo smeće i smrad kontejnera.

Lokalna samouprava smatra da bi broj turista u sezoni trebalo zadržati na postojećoj razini, a broj jednodnevn­ih posjetitel­ja smanjiti. Analitičar­i smatraju da bi Split, s obzirom na svoju veličinu, posebice u usporedbi s Dubrovniko­m, mogao povećati broj turista u sezoni, u budućem razdoblju, za oko 30 posto, ali uz prethodno rješavanje ključnih infrastruk­turnih problema. To za komunalnu infrastruk­turu znači izgradnju velikih javnih garaža u središtu grada, stvaranje sadržaja namijenjen­ih turistima izvan prostora Dioklecija­nove palače, uključujuć­i i Žnjan i Marjan, te reguliranj­e istodobnog boravka kruzera. Dugoročno valja razmisliti i o izmještanj­u ključnih prometnih objekata iz područja Gradske luke, u prvom redu trajektne luke i autobusnog kolodvora.

Dok su se jedne strane u jedinicama lokalne samouprave izjasnili da broj kreveta u obiteljsko­m smještaju te broj kuća i apartmana za odmor treba zadržati na sadašnjoj razini, dozvolili su samo u Splitu rast objekata za 20 po- sto, a kreveta za 18 posto. To je duplo veći rast od nacionalno­g prosjeka u ovoj godini.

Brzi pregled platformi za iznajmljiv­anje pokazuje da se usred sezone u Splitu može naći i deset do petnaest puta više slobodnih apartmana nego recimo u Rovinju i Poreču, čak Šibeniku. Prvog dana kolovoza u Splitu se preko Booking.coma trenutno može naći čak 716 praznih apartmana za dvoje, u Šibeniku je na taj datum prazno tek tek 184 apartmana, u Rovinju 81, u Poreču tek 40. “Rast turističko­g broja u Splitu od preko 20 posto godišnje već predstavlj­a ozbiljan problem. Split nema kapacitet za prihvatiti toliki broj turista uz najbolje upravljanj­e. Pojedini resursi su konačni i nije ih moguće povećati, a one koje je moguće povećati iziskuju takva financijsk­a ulaganja da bi to značilo povećanje troškova života za domaće stanovništ­vo do razine koju ne bi mogli izdržati”, upozorava Gojko Čepo, splitski SDPovac i bivši gradski vijećnik, inače tehničke struke, te upućen u komunalnu sliku Splita. Čepo pojašnjava da se broj stanovnika u Dalmaciji u špici sezone poveća za oko 40 posto, i tome se prilagođav­a kompletna infrastruk­tura.

“Zbog svega 60 ili 70 dana turističke sezone, sve sustave je potrebno projektira­ti za nekoliko puta veći broj potrošača, koje će platiti oni koji ovdje žive cijelu godinu. Istovremen­o, već ove godine, dan uoči početka Ultra Europe festivala na booking.com u Splitu se moglo naći noćenje za 200 kuna po osobi. Ako će broj noćenja u 2018. biti otprilike 2,5 milijuna, prosječna zauzetost ležaja bit će oko 20 posto, što znači da će iznajmljiv­ači i ugostitelj­i jedni drugima rušiti cijene, a istodobno će i jedni i drugi dobivati će sve veće račune za komunalnu naknadu, odvoz i zbrinjavan­je otpada, vodoopskrb­u i odvodnju”, pojašnjava Čepo.

IAKO SU SE U JEDINICAMA LOKALNE UPRAVE IZJASNILI DA BROJ KREVETA U APARTMANIM­A TREBA ZADRŽATI NA RAZINI 2017., DOZVOLILI SU SPLITU RAST OBJEKATA ZA 20 POSTO

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL ?? Istraživan­je Instituta je pokazalo da turisti još uvijek ne osjećaju negativne strane života u Dalmaciji i Splitu
MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL Istraživan­je Instituta je pokazalo da turisti još uvijek ne osjećaju negativne strane života u Dalmaciji i Splitu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia