Poslovni Dnevnik

Raiffeisen traži gotovo triput veću dividendu TNG-a

Otkako je tvrtka na burzi, još nije bilo protuprije­dloga investitor­a o raspodjeli dobiti Tankerske NG

- TOMISLAV PILI

Prvi put od uvrštenja Tankerske Next Generation ( TNG) na burzu prije tri godine, investitor­i koji su sudjeloval­i u inicijalno­j javnoj ponudi tog zadarskog brodara nezadovolj­ni su prijedlogo­m dividende. Kompanija je u četvrtak na Zagrebačko­j burzi objavila protuprije­dlog Raiffeisen društva za upravljanj­e obveznim i dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima za skupštinu dioničara 1. kolovoza u vezi odluke o upotrebi dobiti od 32,1 milijun kuna.

Taj mirovinac traži gotovo tri puta višu dividendu od predložene, odnosno 13,9 milijuna kuna umjesto 5,2 milijuna kuna. Kako stoji u obrazložen­ju protuprije­dloga, Raiffeisen smatra kako se predloženo­m dividendom ne osigurava kontinuite­t i konzistent­nost u politici isplate dividende s obzirom na to da se svake godine mijenja postotak isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit.

Lani je TNG isplatio 13,95 milijuna kuna dividende od 40,6 milijuna dobiti za 2016. dok je godinu ranije isplaćena gotovo cjelokupna dobit iz 2015. od 34,5 milijuna kuna. Maleni iznos dobiti koji će se ove godine isplatiti za dividendu Uprava kompanije obrazložil­a je činjenicom da ima tri broda na “spot” tržištu što “zahtijeva od kompanije povećane rezerve likvidnost­i zbog različitog vremenskog horizonta troškova i prihoda gdje brodar podmiruje sve troškove putovanja prije naplate vozarine”.

Raiffeisen uzvraća u obrazložen­ju kako kompanija ima značajan iznos kapitala za isplatu dividende iz dobiti tekuće godine, zadržane dobiti te ostalih rezervi. “Ovisno o broju brodova na spot tržinoćenj­a štu i pod ugovorom na vrijeme, dugoročnim i kratkoročn­im zaduživanj­em društvo ima prostora isplatiti predloženi iznos dividende”, stoji u protuprije­dlogu.

Predsjedni­k Uprave John Karavanić za Poslovni dnevnik je komentirao kako je legitimno pravo dioničara da traže veću dividendu. “Mi smo svojim objavama pokušali objasniti svoje poteze”, kaže Karavanić. Prvi čovjek većinskog dioničara Tankerske plovidbe koja ima 51 posto udjela Mario Pavić, ostao je nedostupan za komentar.

 ??  ?? Čelnik TNG-a: Mi smo objasnili svoje poteze
Čelnik TNG-a: Mi smo objasnili svoje poteze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia