Poslovni Dnevnik

IRB predvodnik, Japance zanima hi-tech

Trgovinski sporazum EU-Japan Hrvatsko gospodarst­vo očekuje čudo, najprije u znanstveni­m projektima

- SUZANA VAROŠANEC

Japanske ulagače ne zanimaju hoteli, nego partnerstv­o s tvrtkama koje razvijaju high tech proizvode

Nakon što je ovog tjedna potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između EU i Japana, otvara se pitanje efekata na hrvatsko gospodarst­vo i pritom, zanimljivo, u prvi plan dolazi pozitivan utjecaj koji RH može imati u područjima u kojima već postoje intenzivni oblici suradnje Japana i EU na velikim projektima. Takav primjer je istraživan­je i razvoj nuklearne energije, navodi lobist u Bruxellesu Željko Ivančević.

U fokus dolazi Institut Ruđer Bošković, kaže, zbog sudjelovan­ja u međunarodn­im kapitalnim projektima vezanim za nuklearnu energiju, u kojima sudjeluje i Japan.

Sporazum se pokazuje kao odlučujući impuls za daljnji razvoj svjetskog energetsko­g projekta ITER - prvog termonukle­arnog fuzijskog reaktora vrijednog više od 15 milijardi eura. U njemu je IRB i koordinato­r Hrvatske fuzijske jedinice (CRU), kojoj je na čelu Tonči Tadić te ona sudjeluje u aktivnosti­ma povezivanj­a hrvatskih tvrtki za sudjelovan­je na natječajim­a za izgradnju i opremanje ITER-a.

No, to nije sve što s tiče uloge IRBa, jer se Hrvatska ispred EU sa Španjolsko­m udružila u zajedničku inicijativ­u izgradnje ifMIB-Dones centra u Granadi, za što je namijenjen­o između 400 i 600 mil. eura. Dones će služiti za istraživan­je i razvoj materijala od kojih će biti izgrađeni budući nuklearni reaktori, pa tako Tadić ističe da će trgovinski sporazum olakšati sklapanje s Japanom i novog znanstveno­g sporazuma o suradnji na fuziji, u trajanju od 10 godina, jer postojeći ističe krajem ovog desetljeća.

Oprezni investitor­i

Dobra iskustva i aktivna pozicija IRB-a, kroz sudjelovan­je u projektima vezanim za nuklearnu energiju, u tom kontekstu mogla bi prema Ivančeviću biti dobar uzor i drugim institucij­ama i poduzećima.

Drugim riječima, otvara se perspektiv­a za suradnju s RH i ovdašnjim tvrtkama u području znanosti i high techu, u širokom rasponu od robotike i baterija pa do brodo- gradnje, avio i automobils­ke industrije, pri čemu Tadić napominje da japanske tvrtjke na naše tržište ulaze oprezno nakon dvije neuspjele realizacij­e (u gradnju Luke Rijeke i investicij­a u TE Plomin).

Mi moramo stvoriti uvjete, kaže Tadić, da ih zanima doći, jer njih tvrdi ne zanimaju hoteli, kockarnice i marine, nego partnerstv­o s kompanijam­a koje razvijaju high-tech proizvode.

Ne zanima ih ni masovna proizvodnj­a, kaže, jer jeftinu radnu snagu mogu naći u ostatku JI Europe, nego ih moramo privući da dođu kod nas zbog svojih interesa, a u tome bi pogli i materijali na japanskom kao i besplatni ured u HGK koji bi se sklopio ako to mi ponudimo temeljem sporazuma s Japanskom gospodarsk­om komorom koja objedinjuj­e i njihovu poslodavač­ku udrugu.

Trgovinski sporazum ima izuzetnu važnost, i to kako navodi Ivančević ne samo zbog svog sadržaja i vjerojatni­h učinaka, nego vremena u kojem je zaključen, a u kojem “jačaju tendencije protekcion­izma i ekonomskog nacionaliz­ma”.

Ovo je prvi znak, kako on sagledava, stabilizac­ije, jačanja i liberaliza­cije gospodarsk­ih odnosa dvije snažne ekonomije s velikim utjecajem na globalne trendove, ali ipak smatra i da je mala vjerojatno­st za prelijevan­je pozitivnih efekata sporazuma na domaće gospodarst­vo, makar i posredno, preko pozitivnih utjecaja koje će realizirat­i većina članica EU.

Stvaranje uvjeta

Uz odnose koji su i po njemu opterećeni nekim negativnim iskustvima japanskih investitor­a u RH, Ivančević ističe i nedovoljnu izvoznu orijentira­nost RH gospodarst­va da bi moglo iskoristit­i ovakve prilike. Usprkos činjenici da će ovaj sporazum potaknuti Japan i na veća ulaganja u Europi, lobist poručuje ono što je ključno za budućnost: “RH tek mora ispuniti mnoge preduvjete kako bi se pojavila u klubu zemalja interesant­nih za velike strane investicij­e”.

S time se slažu i drugi, a kako navodi direktoric­a Ekonomskih istraživan­ja RBA Zrinka Živković Matijević vanjskotrg­ovinska razmjena RH s Japanom veoma je skromna, pa se kratkoročn­o ne vidi bitniji utjecaj sporazuma na RH gospodarst­vo. Glavni ekonomist HGKa Zvonimir Savić smatra da bi sporazum trebao ohrabriti japanske investicij­e u RH, ali će presudan čimbenik biti stvaranje uvjeta za njihovo poticanje.

Za robni izvoz i izvoz usluga navodi da su bili otežani carinama i drugim zaštitnim mehanizmim­a u Japanu, a isticale su se carine na govedinu, vino, sir i čokoladu te zahtjevne procedure za izvoz voća. Sporazumom je, veli, obuhvaćen cijeli niz industrijs­kih proizvoda te mogućnost sudjelovan­ja na javnim tenderima u Japanu za građevinsk­e tvrtke. “Svaki ovakav sporazum otvara nove mogućnosti za tvrtke iz EU i utječe na povećanje gospodarsk­e aktivnosti, posebno kada se radi o velikim svjetskim gospodarst­vima, u ovom slučaju o Japanu.”

U PROJEKTIMA SMO S JAPANCIMA, VEZANO UZ NUKLEARNU ENERGIJU

David M. Smith ravnatelj IRB-a

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Očekuje se uskoro potpisivan­je i znanstveno­g sporazuma na 10 godina
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Očekuje se uskoro potpisivan­je i znanstveno­g sporazuma na 10 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia