Poslovni Dnevnik

U tvornici čarapa u Prijedoru radit će gotovo tisuću ljudi

-

Talijani su registrira­li tvrtku i gradili bi objekt na više od 25 tisuća kvadrata, u tvornici bi čarape i donje rublje radilo 850 do 1000 ljudi

Prijedor u Republici Srpskoj bit će najvjeroja­tnije dom druge velike tvornice talijansko­ga konfekcijs­kog diva Calzedonia u BiH, treće zemlje regije, nakon Hrvatske i Srbije gdje posluje taj ugledni čarapar. Tvrtka Bytres je, otkriva Indikator.ba, pravno tijelo koje je u Prijedoru registrira­la Calzedonia, radi uspostave uvjeta za tvornicu za proizvodnj­u čarapa i donjega rublja. Vrijednost temeljnog kapitala je 977.915 konvertibi­lnih maraka (blizu četiri milijuna kuna).

“Bytres” d.o.o. registrira­n je za obavljanje vanjskotrg­ovinskog prometa, osnivač je društvo Calcedonia finanziari­a S.A. sa sjedištem u Luksemburg­u. Direktor je Francesco Ruffoli, a zamjenik Dražen Vidović. Taj dvojac već vodi i Calzedonij­inu tvrtku Ella Textile d.o.o. u Gradišci”, piše Indikator. Govori se da će Talijani u pogon u Prijedoru, koji bi se prostirao na više od 25.000 četvornih metara, uložiti oko 25 milijuna eura, a ta bi investicij­ska injekcija u proizvodni pogon osigurala zapo- čak 800 do 1000 radnika. Za grad s oko 112.500 stanovnika i nezaposlen­ošću od oko 10.000 ljudi, prema podacima Zavoda za zapošljava­nje s početka godine, a koji obuhvaćaju cijelu prijedorsk­u regiju, to je pozitivan ekonomski i socijalni efekt.

“Calzedonia se već prije nekoliko mjeseci zainteresi­rala za poslovanje u Prijedoru, misle graditi na terenu iz Aerodromsk­og naselja, uz staru cestu prema Banja Luci. Spremni su uložiti oko 25 milijuna eura”, kaže prijedorsk­i gradonačel­nik Milenko Đaković. Prema tim brojkama, ovaj pogon u kozaračkom kraju bit će veći od onoga koji Calzedonia, preko Ella Textilea, podiže u Gradiški, u agroindust­rijskoj zoni Nova Topola. Tamo je kupljena parcela veličine pet hektara, gdje će u hali od 11 tisuća kvadrata raditi 350 do 400 ljudi. Calzedonia u proizvodno­m asortimanu ima čarape, donje rublje, odjeću za kupanje, za sve uzraste i spolove. Što će se izrađivati u dvjema budućim tvornicama u Republici Srpskoj, nije poznato. U Hrvatskoj je Calzedonia u poslovnoj zoni Jalžabet kod Varaždina, gdje tvrtkakći Calzedoizr­ičito nia Croatia zapošljava oko 230 radnika. Prema podacima Poslovne Hrvatske za 2017., prihodi su joj rasli na 171,76 milijuna kuna, no neto dobit se lani spustila, na 6,64 milijuna kuna. U Srbiji Talijani imaju tri tvornice u Vojvodini Subotici, Rumi i Apatinu.

 ?? CALZEDONIA ?? Artikli brenda Calzedonia su za sve uzraste
CALZEDONIA Artikli brenda Calzedonia su za sve uzraste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia