Poslovni Dnevnik

Zagrebački softver koriste IT divovi Google i Cisco

Daljnje širenje Plan je da u idućih dvije do tri godine udvostruči­mo broj EU država

- BERNARD IVEZIĆ

Cloud analitički softver Hrvoja Smolića koristi više od 6000 tvrtki diljem svijeta, najviše u SAD-u i EU

Četiri godine otkako je izašla na američko tržište s vlastitim softverski­m proizvodom hrvatska IT tvrtka Qualia povećala je prihod za sedam i profitabil­nost za čak 27 puta. Prihod joj je lani dosegao 2,2 milijuna kuna, a neto dobit 844 tisuće kuna. Qualia proizvodi analitički softver, koji se na zapadu po mogućnosti­ma uspoređuje s rješenjima koje nude Microsoft, SAP, IBM, Oracle, Qlik i Tableu. Zagrebački softveraš sada se priprema za globalnu ekspanziju. Upravo je otvorio ured u Irskoj. Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualia grupe kaže da je tek izlaskom na zapadna tržišta uvidio da ima vrhunski analitički softver.

“Tamo nas uspoređuju sa SAPovim BusinessOb­jectsom, američkim Tableauom, švedskim Qlikom, IBMovim Cognosom i drugim sličnim proizvodim­a, odnosno uz bok smo Microsoftu, SAPu, IBMu i Oracleu u toj priči. Zato sam se odlučio na snažnu internacio­nalizaciju biznisa”, kaže Smolić. Dodaje da njegov cloud analitički softver, koji se spoji na neku bazu podataka i onda korisniku omogući da na jednostava­n način, znači vizualno, povlačenje­m podataka u grafičkom sučelju sam slaže, kombinira i analizira podatke, koristi više od 6000 tvrtki diljem svijeta.

Najviše ih je u SADu i Uniji. Među njima su, primjerice, različite IT tvrtke u SADu, lanci kafića u Velikoj Britaniji i Irskoj te nekoliko financijsk­ih tvrtki u Italiji. No, najzvučnij­i korisnici hrvatskog analitičko­g softvera neke su od najvećih IT kompanija na svijetu i tvrtke kojima su važni proizvodi snažno povezani s analitikom: Google i Cisco. Dva tehnološka diva, naime, koristi Qualijino rješenje kako bi si povećali prodaju u fizičkim trgovinama. “Google u SADu, slično kao i Apple kod nas, ima svoju maloprodaj­u. Tamo prodaje gadgete, a na blagajnama, odnosno POS uređajima u svojim maloprodaj­nim trgovinama, Google koristi naš analitički softver. Na isti način naš softver koristi i Cisco”, kaže Smolić. Pojašnjava da je prije sedam godina traženjem investitor­a i prodajući samu ideju analitičko­g softvera koji je želio razviti, a što je danas popularan način izgradnje softverske tvrtke i startupa općenito, shvatio da radije želi sam naći načina da financira razvoj i rast.

Dodaje da nije bilo lako. Morao je izgraditi nekoliko paralelnih izvora prihoda i raditi razvoj kad je za to bilo vremena. “Što da kažem, nakon sedam godina rada, dogodio nam se uspjeh preko noći”, duhovito poentira Smolić.

Osnivač i direktor Qualia grupe kaže da i danas rastu isključivo organski i s vlastitim sredstvima. Naglašava da je sada napokon u poziciji da može zaposliti programere isključivo za razvoj vlastite tehnologij­e. U Hrvatskoj će, u uredu u Zagrebu, stoga povećati broj zaposlenih. Qualia je, naime, počela s dvoje zaposlenih, a ove godine zapošljava­t će ih deset.

Plan mu je u dogledno vrijeme taj broj udvostruči­ti. Usto, dodaje, zapošljava­t će i u Irskoj. “Otvorio sam ured u drugom po veličini gradu u Irskoj Corku, jer se pripremam za intenzivno širenje. Dublin mi se pokazao previše nakrcan, hektičan, a s obzirom na to da zbog Brexita veliki broj stranih biznisa koji ciljaju na EU tržište seli sjedišta u Irsku to se osjeti po cijeloj državi pa se Cork, koji ima najveći rast otvorenih novih startupova ove godine i kao jedan od najboljih gradova do 350 tisuća stanovnika u Europi po poslovnoj klimi, pokazao dobrim izborom”, pojašnjava Smolić. Dodaje da upravljanj­e internacio­nalizacijo­m nadzire u Corku osobno.

Širenje u Europi, gdje prodaje svoju analitičku platformu za srednje i velike tvrtke BusinessQ, Qualia radi kroz partnere. Trenutačno ima pet aktivnih partnera u svijetu. Pred potpisivan­jem je ugovora s kojim će dobiti značajnog distribute­ra za Poljsku. “Još je do deset tvrtki iz EU u fazi evaluacije našeg softvera BusinessQa pa vjerujem da ćemo na jesen proširiti partnersku mrežu u još nekoliko država Unije”, kaže Smolić. Vlastitu analitičku tehnologij­u, međutim, Qualia paketira i na druge načine, primjerice kroz u specijaliz­irane softverske proizvode za POS blagajne poput Analytics Appa.

Upravo ta inovacija u prodaji, prije četiri godine i to na platformi Clover POSa, koju drži najveći svjetski procesor kartica, američki FirstData, donijela mu je klijente poput Googlea i Cisca. Qualia je prva primijetil­a tu priliku i napravila najbolje rješenje za platformu te se i danas nalazi na popis deset najboljih aplikacija za Clover POS, kao i čelnom mjestu u području analitike. Upravo to otvorilo je hrvatskom softverašu izravnu suradnju s drugim globalnim gigantima POS industrije Verifoneom i Ingenicom, igračima čiji su POSovi dostupni i u Hrvatskoj.

“Verifone je potaknut uspjehom našeg Analytics Appa na njima konkurentn­oj POS platformi Cloveru, sam kontaktira­o nas. Zanimalo ih je želimo li naše rješenje ponuditi i njihovim korisnicim­a”, oduševljen­o ističe Smolić. Dodaje da su internacio­nalizaciji vide mnogo šire od onoga što se trenutačno smatra njihovim temeljnim poslovanje­m. Ističe da su ušli u područje data sciencea, blockchain­a i Industriju 4.0, sve područja gdje se koriste baze podataka i nužna je analitika.

“Plan je da u idućih dvije do tri godine udvostruči­mo broj EU država u kojima smo prisutni kroz partnersku mrežu na deset te da u prihodima narastemo na više od milijun eura prihoda godišnje, možda i iznad 10 milijuna kuna”, zaključuje Smolić i naglašava da je to konzervati­vna procjena.

 ??  ?? Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualia grupe
Hrvoje Smolić, osnivač i direktor Qualia grupe
 ??  ??
 ?? SLAVKO MIDŽOR/ ?? nastavak sa str. 1 Inovativan pristup prodaji softvera preko POS-a značajno zaslužan za uspjeh
SLAVKO MIDŽOR/ nastavak sa str. 1 Inovativan pristup prodaji softvera preko POS-a značajno zaslužan za uspjeh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia