Poslovni Dnevnik

Ini prihod porastao za 13 posto, na 9,5 milijardi kuna u pola godine

aktualno

- DARKO BIČAK

Konkurenci­ja Novi čelnik kompanije najavljuje racionaliz­acije u poslovanju naftne tvrtke

Rast prodaje naftnih derivata, ali i niska cijena nafte utjecali su na profitabil­nost Ine u 2018.

Ina grupa je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvarila prihod od 9,5 milijardi kuna, a što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. No, istodobno je neto dobit od 533 milijuna kuna bila 38,8 posto manje nego u prvom polugodišt­u 2017. kad je iznosila 871 milijun kuna.

Iz same tvrtke ističu da je pozitivan trend rasta prihoda uglavnom rezultat veće prodaje. Zbog nižeg doprinosa Rafinerija i marketinga, uključujuć­i Trgovinu na malo, CCS EBITDA (pokazatelj dobiti koji u obzir uzima sko- kove cijena sirovina) je u blagom padu i iznosi 1,33 milijarde kuna, međutim to nije oslabilo operativni novčani tok koji je u iznosu od 1,98 milijardi kuna bio 22 posto viši. Istraživan­je i proizvodnj­a nafte i plina ostvarili su rast EBITDAe bez jednokratn­ih stavki za šest posto te ona iznosi 1.48 milijardi kuna. CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujuć­i Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodišt­u 2018. Planirane aktivnosti održavanja u prvom tromjesečj­u 2018. utjecale su na razinu prerade u rafinerija­ma, dok je maloprodaj­a goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinuira­no rasti. Kapitalna ulaganja u prvom polugodišt­u 2018. iznosila su 518 milijuna kuna.

Neto dug je istovremen­o smanjen na samo 701 milijun kuna s omjerom duga i kapitala ispod šest posto. Novopostav­ljeni predsjedni­ka Uprave Ine Sándor Fasimon je komentirao kako se prvo polugodišt­e pokazalo kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. “Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u Istraživan­ju i proizvodnj­i doprinijel­i su zadržavanj­u prihoda na visokoj razini. Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja treba iskoristit­i za daljnju racionaliz­aciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnos­t tržišta opet može pokazati izazovnom“, kaže Fasimon.

 ?? BORNA FILIĆ/ PIXSELL ?? Kapitalna ulaganja u prvom polugodišt­u 2018. iznosila su 518 milijuna kuna
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Kapitalna ulaganja u prvom polugodišt­u 2018. iznosila su 518 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia