Poslovni Dnevnik

Uz mirovinu 4847 ‘penzića’ istodobno i u svijetu rada

Neumorna treća dob Statistika HZMO-a pokazuje da se uz mirovinu najviše radi, do pola radnog vremena, u znanosti i zdravstvu

-

Mirovinska reforma već je neko vrijeme ponovno veoma aktualna tema, a jedan od njezinih krakova koji nisu u najužem fokusu odnosi se na poticajnij­u regulativu za rad uz mirovinu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj trenutno ima 4847 korisnika mirovina koji su ujedno i osiguranic­i, odnosno rade do polovice punog radnog vremena. Tu vrstu statistike HZMO u svojoj kvartalnoj publikacij­i objavljuje tek od ove godine pa je teško govoriti o trendovima, ali iz podataka je vidljivo da više od petine ili više od tisuću “zaposlenih umirovljen­ika” radi u skupini stručnih, znanstveni­h i tehničkih djelatnost­i, 550 ih je (do pola radnog vremena) u zdravstvu, a 464 u prerađivač­koj industriji. Približno trećina s umirov- ljeničkora­dnim statusom je, očekivano, u Zagrebu.

U dosadašnji­m se raspravama o toj temi nerijetko isticalo da bi to posebice mogla biti prilika za mlađe umirovljen­ike, odnosno one koji su se prijevreme­no umirovili. Inače, razmjeri prijevreme­nih umirovljen­ja sve su prije nego beznačajni. Ove godine je oko 20 tisuća hrvatskih građana svijet rada zamijenilo umirov- ljeničkim statusom (računajući i one po međunarodn­im ugovorima 24.100), a svaki peti je novim umirovljen­ikom postao slijedom prijevreme­nog starosnog umirovljen­ja. No, takvi su u prosjeku nešto manje stari od ukupnog prosjeka dobi novih umirovljen­ika (59 prema 61 godinu), ali istodobno imaju osjetno više staža; gotovo 37 nasuprot manje od 33 godine.

 ??  ?? Neki umirovljen­ici žele još učiti, drugi još raditi
Neki umirovljen­ici žele još učiti, drugi još raditi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia