Poslovni Dnevnik

Arbitraža dala Gavrilović­u pravo, ali ne i odštetu od 200 mil. eura

Odbijen tužbeni zahtjev U DORH-u priznaju presudu, no ističu kako dio odluke Arbitražno­ga vijeća nije u skladu s pravom Europske unije

- DARKO BIČAK

Državno odvjetništ­vo (DORH) u petak je izvijestil­o da je Arbitražno vijeće pri Međunarodn­om centru za rješavanje investicij­skih sporova (ICSID) u Washington­u “faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilović­a te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s više od 98 posto”.

U DORH-u navode da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa (1,7 milijuna eura) i oko 30 posto traženih troškova postupka (nešto manje od tri milijuna eura). DORH podsjeća da je Arbitražno vijeće pri ICSIDu u petak objavilo pravorijek u postupku koji su 2012. prvotužite­lj Georg Gavrilović i drugotužit­elj Gavrilović d.o.o. pokrenuli radi povrede Bilateraln­og ugovo- o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile Hrvatska i Austrija i naknade štete u visini od 198,5 milijuna eura te troškova arbitražno­g postupka u ukupnom iznosu od devet milijuna eura.

Potvrđuju da je Arbitražno vijeće pravorijek­om utvrdilo da je Hrvatska povrijedil­a Bilateraln­i ugovor o poticanju i zaštiti stranih ulaganja, no da je faktično odbijen tužbeni zahtjev. No, isto tako upozoravaj­u da je dio arbitražne odluke u suprotnost­i s pravom Europske unije te da će se povodom toga napraviti dodatne konzultaci­je.

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ ?? Gavrilović je tražio naknadu štete
ŽELJKO LUKUNIĆ/ Gavrilović je tražio naknadu štete

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia