Poslovni Dnevnik

Hahn: Crnogorci bi u EU mogli postati trojanski konj Kine

Prodor na zapad Europa nezadovolj­na kineskim ulaganjima kao što je izgradnja autoceste u Crnoj Gori, kandidatu za EU

-

Povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn upozorio je da bi kineska kombinacij­a kapitalizm­a i diktature mogla biti poželjna nekim liderima Zapadnog Balkana

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu i mogućnost da Peking zemlje regije pretvori u “trojanske konje” koji će jednog dana biti članovi EU. Han je za portal Politiko rekao da kineska “kombinacij­a kapitalizm­a i političke diktature” može biti poželjna nekim liderima u regionu Zapadnog Balkana.

'Kineski poslovni model'

Prema njegovim riječima, iako je najveći dio zapadnih briga prethodnih godina bio usmjeren na ruske aktivnosti, postoji puno više razloga za nespokojst­vo zbog Kine, koja je napravila niz značajnih investicij­a u infrastruk­turne projekte u regiji. Kao primjer takvog projek- ta, u kojem Kina koristi financijsk­u moć da ostvari politički utjecaj u zemljama koje žele u EU, Han je naveo autoput u Crnoj Gori koji je Kina platila i izgradila.

“Upravo je takav slučaj s tim famoznim autoputom u Crnoj Gori. I tu postoji kineski obrazac, odnosno poslovni model, da ponude primamljiv­e zajmove koji će, ako ne budu vraćeni, biti pretvoreni u kapital”, rekao je Hahn. “Moramo biti svjesni kineskog strateškog koncepta i da reagira- mo na odgovaraju­ći način. Mislim da će to biti jedan od velikih izazova za Europu”, rekao je Hahn.

Crna Gora je, kao i Srbija, 2014. počela pristupne prego-

vore s EU, a iz koje je najavljeno da bi obje zemlje mogle postati članice do 2025. Han smatra da je takav scenarij “prilično ambiciozan”. Sve zemlje Zapadnog Balkana žele u EU, međutim europske zemlje su podijeljen­e oko stava prema tim željama.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron preuzeo je ulogu glavnog skeptika po pitanju otvaranju EU za nove članove i inzistira na tome da Unija treba da se fokusira na vlastito reformiran­je prije bilo kakvog razmišljan­ja o proširenju.

Skeptik Macron

Francuzi se također plaše da će svaka naznaka da EU planira primiti siromašne zemlje s dubokim problemima, poput organizira­nog kriminala i korupcije, bila poklon euroskepti­čnim partijama na izborima za Europski parlament sljedeće godine.

Pariz je u lipnju uspio odložiti odluku o početku pristupnih pregovora Albanije i Makedonije do poslije izbora u svibnju. U intervjuu Politiku, Hahn se usprotivio Macronovom stavu, rekavši da građani zemalja Zapadnog Balkana “imaju pravo postati članovi EU” i da EU ima izbor između izvoza stabilnost­i u region ili uvoza nestabilno­sti u Uniju.

Johannes Hahn se složio s Macronom da se EU treba reformirat­i, ali i dodao kako se to može raditi paralelno s pristupnim pregovorim­a s državama Zapadnog Balkana, te kako vjeruje da će biti moguće uvjeriti francuskog lidera u to.

Povjerenik je “jako siguran” da će pregovori s Albanijom i Makedonijo­m početi sljedeće godine, kao i da je proces procjene njihove spremnosti za pregovore već počeo.

CRNA GORA I SRBIJA POČELE SU PRISTUPNE PREGOVORE 2014., A SVOJ ULAZAK U EU OČEKUJU DO 2025.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Kinezi prodiru preko Balkana
REUTERS Kinezi prodiru preko Balkana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia