Poslovni Dnevnik

Bosni prijeti blokada nakon izbora u listopadu

Problemi Nemoguća uspostava zakonodavn­e i izvršne vlasti

-

Bosna i Hercegovin­a mogla bi se suočiti s krizom bez presedana nakon izbora zakazanih za 7. listopada ako se hitno ne nađe rješenje za način provedbu izbornih rezultata, upozorila je u predsjedni­ca Središnjeg izbornog povjerenst­va BiH (SIP) Irena Hadžiabdić. Hadžiabdić je kazala kako je problem nastao presudom Ustavnog suda BiH iz 2016. kojom su proglašene neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

“Problem bi mogao eskalirati kad potvrdimo rezultate izravnih izbora i počne konstituir­anje tijela vlasti početkom studenoga.

Ako ne bude nekog rješenja, mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad p nije imala”, kazala je Hadžiabdić u intervjuu Glasu Srpske. Podsjetila je kako u postojećim okolnostim­a nije moguće uspostavit­i zakonodavn­u i izvršnu vlast u Federaciji BiH a time i na državnoj razini jer nema pravila po kojemu bi se biralo zastupni- ke u entitetski Dom naroda, iz kojega se opet biraju hrvatski i bošnjački zastupnici u Dom naroda parlamenta BiH.

Bez Doma naroda u Federaciji BiH u kojega se zastupnici biraju neizravno iz reda onih kojih su izravnim glasovanje­m birani u skupštine deset županija nije moguća uspostava izvršne vlasti u tom entitetu, a bez državnog Doma naroda ne mogu se donositi zakoni.

 ?? PD ?? Bakir Izetbegovi­ć, član predsjedni­štva BiH
PD Bakir Izetbegovi­ć, član predsjedni­štva BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia