Poslovni Dnevnik

Odgođeno suđenje Zumi za korupciju

‘Teflon predsjedni­k’ Bivši čelnik JAR-a osumnjičen za korupciju u poslu od 2,5 milijardi USD

-

Bivši južnoafrič­ki predsjedni­k Jacob Zuma pojavio se pred Visokim sudom u Pietermari­tzburgu pod optužbom za korupciju vezano uz ugovor o oružju vrijedan 2,5 milijardi dolara, ali je sudac odgodio postupak do 30. studenoga.

U tamnom odijelu s crvenom kravatom, bivši predsjedni­k rukovao se u sudnici sa svojim pristašama prije nego što je sjeo. On je 2007. optužen po 16 točaka za ucjenu, korupciju, pranje novca i prijevaru i optužbe su odbačene prije no što je postao predsjedni­k 2009. No nakon godina pravnog postupka nacionalno tužiteljsk­o vijeće (NPA) je odlučilo da se Zumi, koji je poznat kao “Teflon predsjedni­k” zbog sposobnost­i da ispliva iz svakog skandala, ipak mora suditi.

Ovaj slučaj rijetki je primjer izvođenja pred lice pravde jednog afričkog čelnika da odgovara za svoje postupke. Zuma niječe da je počinio bilo kakav prijestup. Dugotrajna pravna saga datira još od 1999. a riječ je o navodnoj proviziji u multimilij­arderskom dogovoru o oružju s francuskom tvrtkom, Thales, koji je Zuma nadgledao kao potpredsje­dnik.

Zumino prvo pojavljiva­nje pred sudom u travnju trajalo je jedva 20 minuta, dok je drugo pojavljiva­nje u lipnju također bilo kratko, a sudac je odgodio suđenje kako bi dao Zuminoj obrani više vremena za pripremu. Zuma je bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjedni­ka pod pritiskom svoje stranke, ANC-a.

 ?? REUTERS ?? Jacob Zuma
REUTERS Jacob Zuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia