Poslovni Dnevnik

‘Potezi EK kao zadnji pokreti žabljih nogu na pokusu’

‘Dani su vam odbrojani’ Mađarski premijer kritizira Europu zbog pristupa prema migracijsk­oj politici i želi preustroj Komisije

-

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da je potrebna nova Europska komisija s novim pristupom migracijsk­oj politici, dodajući da su dani “odbrojani” sadašnjem sastavu Komisije kojemu mandat istječe u svibnju iduće godine.

Orban, jedan od najvećih protivnika migracijsk­e politike EUa, rekao je za državni radio da je potrebna Komisija koja neće kažnjavati zemlje koje štite svoje granice od migranata. Ranije u srpnju Europska komisija proglasila je ilegalnim novi mađarski zakon koji kriminaliz­ira potporu tražitelji­ma azila. Komisija je podnijela tužbu protiv Mađarske zbog neusklađen­osti njezina zakona o azilu i povratku migranata te joj poslala upozorenje zbog zakona koji kriminaliz­ira aktivnosti nevladinih organizaci­ja koje pomažu migrantima.

Orban je ocijenio odluku Komisije nevažnom budući da joj uskoro istječe mandat. Rekao je da su njezine sadašnje odluke i prijedlozi kao “po- sljednji pokreti žabljih nogu u pokusima iz biologije koje smo vidjeli kada smo išli u školu, a što više nije važno”. “Treba nam nova Komisija... s novim pristupom”, rekao je Orban za radio. “Nakon europskih izbora potrebna nam je Komisija koja ne kažnjava zemlje koje štite svoje granice poput Mađarske”, dodao je.

Kazao je da umjesto toga treba kažnjavati one koji puštaju milijune migranata u Europu kršeći postojeća pravila EU.

 ?? REUTERS ?? Orban se ponovno obrušio na politiku Europske unije
REUTERS Orban se ponovno obrušio na politiku Europske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia