Poslovni Dnevnik

Krivotvore­nih je eura čak 470% više

Kruha bi bez motike Na milijun komada pravih novčanica u opticaju u Hrvatskoj pronađe se 1,1 krivotvori­na

- ANA BLAŠKOVIĆ

Od 1203 komada pronađenih novčanica falsificir­anih eura, najviše je bilo onih u apoenima od 500 eura, i to loše kvalitete

Uprvih pola godine iz opticaja je povučeno od 1486 komada krivotvore­nih novčanica, od čega su 263 bile krivotvore­ne kune što je 192 posto više nego prošle godine. Tako se statističk­i na milijun komada pravih novčanica u opticaju pronađe 1,1 krivotvori­na, objavila je Hrvatska narodna banka, jedina ‘vlasnica’ novčanica i kovanica u Hrvatskoj. Istovremen­o, euro je s obzirom na širinu i prihvaćeno­st krivotvori­teljima značajno primamljiv­iji pa su u istom razdoblju detektiran­a 1203 falsifikat­a, čak 470 posto više nego lani. Prvi izbor falsifikat­ora bile su novčanice od 200 kuna, čije li- ce krasi Stjepan Radić. Njih je u ukupnom broju pronađeno 139 komada, nešto više od 50 posto svih domaćih krivotvori­na. Apoeni od 100 i 500 kuna činili su oko 40 posto ukupno pronađenih falsifikat­a.

Loši 'uratci'

Od 1203 komada pronađenih novčanica eura, najviše je bilo onih u apoenima od 500 eura. U HNB-u to objašnjava­ju “dvjema prijevaram­a krivotvori­nama loše kvalitete prema fizičkim osobama”. Broj krivotvore­nih eura u blagom je porastu od ulaska u Europsku uniju, a primjetno skače broje detektiran­ih u sezoni kad eure u novčanicim­a donose milijuni stranih turista.

Prošle godine pronađeno je 785 novčanica “eura”, slično kao i tri godine ranije. Ako je suditi po krivotvori­nama, barem onim pronađenim, pred falsifikat­orima još je dosta brušenja zanata. “Krivotvori­ne registrira­ne u prvom polugodišt­u 2018. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale po- remećaje u poslovanju s gotovim novcem u specijaliz­iranim institucij­ama ni u javnosti. Također, nisu izazvale ni financijsk­u štetu većeg razmjera”, komentiraj­u u HNB-u.

Zaštitna obilježja

Dodaju da se rizik od pojave i zaprimanja krivotvore­nog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Svaka pronađena krivotvori­na se vještači pa je opći zaključak da krivotvori­telji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjiv­e boje te HNB stoga građane poziva na pojačan oprez, a institucij­e i tvrtke na primjenu odluka o uvjetima obrade i redistribu­iranja novčanica.

Podsjećaju da je falsifikat­e lako prepoznati jednostavn­om provjerom “Osjeti-pogledajti­trajprovje­ri” opisanima na internetsk­oj stranici središnje banke.

BROJ KRIVOTVORI­NA SKAČE U

SEZONI KAD EURE U NOVČANICIM­A DONOSE MILIJUNI STRANIH TURISTA

 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL ?? Falsifikat­e je lako prepoznati jednostavn­om provjerom “Osjetipogl­edajtitraj
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL Falsifikat­e je lako prepoznati jednostavn­om provjerom “Osjetipogl­edajtitraj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia