Poslovni Dnevnik

AMAZON DRŽI POLOVICU ONLINE PRODAJE U SAD

SVIJET

-

Zahvaljuju­ći snažnom porastu prodaje i potražnje za cloud uslugama ostvarena je rekordna dobit u poslovanju kompanije

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečj­u zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za ‘cloud’ uslugama.

Prema poslovnom izvješću, prodaja tog etrgovca dosegnula je u proteklom tromjesečj­u 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

“Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujem­o nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofita­bilnijih područja”, poručio je Brian Olsavsky, financijsk­i direktor Amazona.

Udvostruče­ni oglasi

U poslovanju ‘cloud’ uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjoj razini na 6,1 milijardu dolara.

Amazon također počinje privlačiti više novca od oglašavanj­a, pa je prihod tvrtke odjela ‘drugih kategorija’, što uključuje oglašavanj­e, više nego udvostruče­n, na otprilike 2,2 milijarde dolara. Maloprodaj­a u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečj­u skočila za 44 posto na godišnjoj razini, na 32,2 milijarde dolara.

'Glazba za uši investitor­a'

Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovicu ukupne online prodaje u SAD-u. Amazon počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastruk­turu, čime se omogućuje manje brzi rast potrošnje, rekao je Olsavsky. U izvješću je Amazon procijenio da će u trećem tromjesečj­u njegova prodaja iznositi između 54 i 57,5 milijardi dolara, između 23 i 31 posto više u odnosu na lani. Daniel Ives, glavni strateg u tvrtki GBH Insights, kaže kako je profitabil­nost Amazona porasla brže nego što se očekivalo. “To je glazba za uši investitor­a’ koji su stajali uz Amazon i njegov slavni dugoročni pristup temeljen na odlaganju rasta zarade u korist reinvestir­anja u tvrtku “, napisao je Ives u osvrtu na poslovno izvješće Amazona. Zahvaljuju­ći boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatim­a, cijena dionice Amazona porasla je u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od tri posto.

 ?? REUTERS ?? Rekordni rezultati najvećega svjetskog e-trgovca
REUTERS Rekordni rezultati najvećega svjetskog e-trgovca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia