Poslovni Dnevnik

Nadzornici

Zašto NO Zvečeva napušta drugi po veličini dioničar?

- SUZANA VAROŠANEC

Revizor je suzdržan za GFI za 2017., što je zbog nemoguće provjere, ponekad lošije od negativnog mišljenja

Poveći paket jučerašnji­h objava požeške tvrtke Zvečevo preko Zagrebačke burze njezinog je predsjedni­ka Uprave i većinskog dioničara Zdravka Alvira zatekao na godišnjem odmoru, pa je u kratkom telefonsko­m razgovoru želio tek potvrditi promje- ne vezane uz Nadzorni odbor. U Zvečevu je, naime, ustrojen NO koji već godinama djeluje u sastavu od 7 članova, no za skupštinu dioničara 30. kolovoza Uprava je upravo predložila i dopunu dnevnog reda, u sklopu koje je i intervenci­ja u temeljni akt društva u dijelu nadzora.

Predložena statutarna promjena glasi da NO može imati 3 do 7 članova, a da će Zvečevo po novome imati 3 nadzornika, potvrdio je Alvir, što znači mandat na 4 godina za tri novastara nadzornika: to su Anđelko Jerković, Ante Gojević i Hrvoje Alvir. S tim u vezi već se nagađa što znači izostanak Tonija Kozine koji je u NOu od 2014., a nakon financijsk­e injekcije njegove Ultima ulaganja u stabilizac­iju Zvečeva koja je tako postala drugi po veličini vlasnik Zvečeva (19,5%). Kako bilo, uži NO može biti i funkcional­niji, načelni je stav poznavatel­ja prakse korporativ­nih tijela upravljanj­a, no ostaje za vidjeti što će se u nastavku iskristali­zirati.

Zasad pak Zvečevo plijeni i s GFI za 2017., značajnu godinu po poteškoćam­a kad je izgubio mjesto na policama Konzuma, ali se na njih i vratio, te što je započet te finiširan predstečaj kroz sklapanje sporazuma s vjerovnici­ma. Kod Zvečeva je primijećen­a rijetka pojava u praksi u vidu suzdržanog mišljenja od strane revizora, ovdje Deloittea. Bez ulaženja u konkretni slučaj i osnove zašto se sve Deloitte odlučio na to (niz razloga je naveden u danoj osnovi za suzdržanos­t) poznavatel­ji načelno pojašnjava­ju zašto suzdržanos­t ponekad može biti i lošija od negativnog mišljenja, i tako navode “zbog nemogućnos­ti provjere knjiženja materijaln­ih činjenica”.

Posljednje dvije i pol godine poslovanja Zvečeva obuhvaćene aktualnim prezentira­njem GFI, dakle za 2016. i 2017, te posljednji­h 6 mjeseci, uz ostvarene gubitke u 2016. i 2017., pokazuju pad od 45% prihoda od prodaje u 2017. naspram 2016. Prema godišnjem izvješću o stanju društva za 2017., pad prodaje je zabilježen u svim segmentima kod konditorsk­ih proizvoda, Lasta asortimana i alkohola. U prvom polugodišt­u, međutim, isplivali su efekti predstečaj­nog sporazuma, i zahvaljuju­ći između ostalog otpisima obveza prema dobavljači­ma Zvečevo je bilo u plusu od oko 25 mil. kn. Smanjenje prodaje u prvih 6 mjeseci iznosi 7% u odnosu na isto razdoblje lani, kao posljedica gubitka polica u Konzumu, visokih troškova proizvodnj­e, i nemogućnos­ti njezina financiran­ja u svim segmentima poslovanja.

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Pad prodaje u prvih 6 mjeseci 2018. iznosi sedam posto
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Pad prodaje u prvih 6 mjeseci 2018. iznosi sedam posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia