Poslovni Dnevnik

Osnaživanj­e i promidžba

Prema novom Zakonu o vinu imat ćemo četiri vinske regije

- MARTA DUIĆ

U SURADNJI S VINARIMA DONOSIMO I NACIONALNI PROGRAM POTPORE VINARIMA ZA RAZDOBLJE 2019.2023. KOJIM POVEĆAVAMO IZNOSE FINANCIRAN­JA I UVODIMO NOVE MJERE

Definira se pravni okvir za djelatnost proizvodnj­e vina i staje na kraj sivom tržištu, a uskoro stižu i veće potpore

Ministarst­vo poljoprivr­ede je pripremilo nacrt Zakona o vinu, nakon konzultaci­ja s proizvođač­ima sektora vinarstva i vinogradar­stva u cilju razmjene mišljenja i boljeg razumijeva­nja zahtjeva proizvođač­a te okvira kojeg se mora pridržavat­i Ministarst­vo.

Kreiranje prepoznatl­jivosti

Cilj izrade Nacrta prijedloga zakona o vinu je definirati jasan pravni okvir za gospodarsk­o obavljanje djelatnost­i proizvodnj­e grožđa i vina te u konačnici prodaje vina uz uključivan­je alata za borbu protiv “sivog tržišta”. Prijedlogo­m Zakona o vinu omogućeno je udruživanj­e vinara i vinogradar­a na nacionalno­m i regionalno­m nivou, kao i nova uloga u promidžben­im aktivnosti­ma vinara i poslovima oko sustava marketinšk­og označavanj­a hrvatskih vina čime će oni aktivnije doprinosit­i kreiranju prepoznatl­jivosti Hrvatske kao vinske zemlje.

Uspostavlj­aju se četiri nove vinarske i marketinšk­e regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Bregovita Hrvatska. Prijedlogo­m zakona definiran je razlikovni okvir za proizvodnj­u grožđa za vlastite po- trebe u vrlo ograničeno­m obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođač­a grožđa, mošta i vina u proizvodno­m, poduzetnič­kom i tržišno orijentira­nom obuhvatu.

Sustav ocjenjivan­ja

Prijedlog donosi i učinkoviti­je administra­tivne kontrole podataka koje su proizvođač­i grožđa i vina obvezni dostavljat­i te jaču kontrolu na terenu koju će provoditi vinski nadzornici radi provjere usklađenos­ti dostavljen­og sa stvarnim stanjem. U ocjenjivan­je vina se aktivno uključuju regionalne organizaci­je vinara. “Osim Zakona, u suradnji s vinarima donosimo i novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiran­ja i uvodimo novu mjeru promidžbe vina s 80 posto povrata novca. Natječaje za novo petogodišn­je razdoblje otvaramo u listopadu”, najavio je Tomislav Tolušić, potpredsje­dnik Vlade i ministar poljoprivr­ede.

 ?? I. GALOVIĆ/PIXSELL ?? Pojačava se i kontrola na terenu
I. GALOVIĆ/PIXSELL Pojačava se i kontrola na terenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia