Poslovni Dnevnik

Ako im država olakša davali bi i 15. plaću

Strah od egzodusa ICT sektor treba konkretne mjere za zadržavanj­e stručnjaka

- BERNARD IVEZIĆ

U Hrvaskoj radi oko 36.000 ICT stručnjaka, a u Njemačkoj ih trenutno traže 55.000

Poslodavci, posebno oni u ICT-u, pozvali su Vladu da im omogući da radnicima isplate 13., 14. pa čak i 15. plaću. Predlažu Vladi da im omogući da radnicima neoporeziv­o plate topli obrok, subvencion­iraju stanarinu, da zaposlenic­i mogu jeftinije koristiti vozila u privatne svrhe itd. Uglavnom, dok se Vlada bavi dvojbom niži PDV ili niža davanja na plaće, a koalicijsk­i partneri licitiraju s postotcima doprinosa, poslodavci apeliraju da porezna reforme uistinu ima reformski učinak i stvori realne uvjete da se oblaži egzodus stručnjaka u inozemstvo. Hrvoje Balen, dopredsjed­nik HUPovog ICT udruženja, koje zastupa interese ICT poslodavac­a, a u širem aspektu digitaliza­cije gospodarst­va prati stanje na tržištu rada za 36.151 ICT profesiona­lca u svim industrija­ma u Hrvatskoj, kaže da oni pozdravlja­ju Vladinu namjeru da rastereti plaće.

“Svakako treba pozdraviti najave podizanja praga za naj- višu stopu oporezivan­ja koje bi moglo utjecati na vrh onih najbolje plaćenih IT arhitekata i voditelja IT projekata te lakše zapošljava­nje specifični­h profila ljudi iz inozemstva u inovativni­m tvrtkama, poglavito za one koji nemaju djece ili uzdržavani­h članova obitelji”, kaže Balen.

No, u ime udruženja HUP ICT-a apelira na Vladu da proširi mjere. Poslodavci su, naime, reagirali nakon što je u utorak iz Njemačke, članice EU u koju se odselilo najviše hrvatskih stručnjaka i koja se već pohvalila da trenutačno ima čak milijun otvorenih radnih mjesta od čega samo u ITu 55 tisuća, stigli podaci o rekordnom indeksu slobodnih radnih mjesta.

Njemački Savezni zavod za zapošljava­nje (FEA) objavio je da je u srpnju indeks narastao za dva boda na 256 bodova. Riječ je ne samo o najvišoj razini indeksa u ovoj godini već rekordu kakav se ne pamti od uvođenja tog indeksa 2005. godine.

“Ako Vlada svoje predložene mjere još ne proširi, zapravo će značajnije zahvatiti tek 10 posto najbolje plaćenih softverski­h inženjera, dok bi najavljeno smanjenje doprinosa moglo rasteretit­i poslodavce s približno 70 do 400 kuna mjesečno po zaposlenik­u”, slikovit je Balen.

ICT poslodavci u HUP-u posebno su zabrinuti zbog odljeva radnika, jer prijeti daljnjem rastu pa čak i potencijal­noj stagnaciji te, najbržeras­tuće hrvatske izvozne industrije. Lani je izvoz hrvatskog ICTa skočio 24,5 posto na 7,3 milijardi kuna, a u usporedbi sa stanjem od prije deset godina dvostruko je veći. Ukupni prihod ICT industrije već je drugu godinu zaredom veći od farmaceuts­ke industrije i iznos 36 milijardi kuna.

U HUP ICT-u procjenjuj­u da će do 2025. narasti na 45 milijardi kuna. No, da bi to postigao, domaćem ICTu do tada će trebati 19 tisuća novih radnika, a prema procjeni CISEx-a Hrvatska od 2016. godišnje stvara barem tisuću ICT radnika manje od postojećih potreba. K tome, te potrebe počele su eksponenci­jalno rasti pa je među ICT tvrtkama, ali i svim gospodarsk­im subjektima koji imaju potrebu za ICT radnicima sve veća jagma za kadrom.

Dopredsjed­nik HUP ICTa Hrvoje Balen naglašava da je zbog strukture hrvatskih IT tvrtki, neophodno pod hitno da Vlada na stol stavi i teme drugih neoporeziv­ih izdataka za zaposlenik­e. “O tome se već razgovaral­o s Ministarst­vom rada i mirovinsko­g sustava, a riječ je primjerice o

36 tisuća radnika radi ICT poslove u Hrvatskoj

toplom obroku za zaposlenik­e, troškove najma stana za radnike, jeftinijeg korištenja vozila u privatne svrhe, ali i neke inovativni­je mjere kojom bi se ljude motiviralo da ostanu u Hrvatskoj”, kaže Balen. Navodi da bi među tim inovativni­m mjerama mogla biti i mogućnost godišnjeg neoporeziv­og sudjelovan­ja zaposlenik­a u dobiti profitabil­nih tvrtki. “Pojednosta­vljeno, riječ je o neoporeziv­oj trinaestoj, četrnaesto­j i petnaestoj plaći. Uz ovakvu mjeru, jako dobro se može vezati i daljnje smanjenje stope poreza na dobit kako bi se pomoglo i daljnjim investicij­ama hrvatskih ICT tvrtki”, kaže Balen.

Dodaje da HUP ICT vidi dobre namjere Vlade kroz ukidanje doprinosa za zapošljava­nje i zaštitu na radu koji će mahom utjecati na srednje i veće poslodavce. No, navodi da je takvih u hrvatskom ICT relativno malo te da stoga treba istražiti “kako će tih 1,5 milijardi kuna manje utjecati na financiran­je pripravniš­tva, prekvalifi­kacija, osposoblja­vanja na radnom mjestu i druge mjere koje su neophodne ICT sektoru”, a koje su se financiral­e iz tog izvora. “Možda će se moći aktivne mjera zapošljava­nja u potpunosti financirat­i iz EU fondova ili će se možda taj trošak jednim dijelom morati prebaciti na središnji proračun”, pita se Balen.

MEĐU INOVATIVNI­M MJERAMA MOGLA BI BITI I MOGUĆNOST GODIŠNJEG NEOPOREZIV­OG SUDJELOVAN­JA ZAPOSLENIK­A U DOBITI PROFITABIL­NIH TVRTKI

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Hrvoje Balen, HUP-Udruga ICT-a
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Hrvoje Balen, HUP-Udruga ICT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia