Poslovni Dnevnik

Njemačka bilježi rekordnu potražnju za radnicima

Posao za sve Očekivani rezultati dugotrajno­g ekonomskog blagostanj­a u zemlji

-

Posao za sve Očekivani rezultati dugotrajno­g ekonomskog blagostanj­a u zemlji

Najveća potražnja zabilježen­a je u sektoru informacij­sko komunikaci­jskih tehnologij­a

Potražnja kompanija za novim radnicima u Njemačkoj dosegnula je u srpnju rekordnu razinu, a najveća potražnja zabilježen­a je u sektoru informacij­skokomunik­acijskom tehnologij­a, navodi se u izvješću Saveznog zavoda za zapošljava­nje (FEA).

Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEAe porastao je u srpnju za dva boda, na 256 bodova, što je najviša razina tog pokazatelj­a od njegovog uvođenja 2005.

I maloprodaj­a traži ljude

Ta vladina agencija istaknula je u izvješću, objavljeno­m u ponedjelja­k, i da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežito u gospodarsk­om sektoru.

Velika potražnja za novim radnicima zabilježen­a je u sektorima maloprodaj­e, a veliki godišnji porast slobodnih radnih mjesta zabilježen je i u sektoru industrijs­ke proizvodnj­e i javne uprave.

FEA je pripisala rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj dugotrajno­m

2 boda porastao je indeks slobodnih radnih mjesta

ekonomskom blagostanj­u u zemlji. Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta gospodarst­va u 2018., snažan rast i dalje se pretače u poboljšane izglede za zapošljava­nje.

Uz to, niske razine nezaposlen­osti znače da se radnici trenutno osjećaju sigurnijim­a mijenjati trenutna radna mjesta.

Manjak medicinara

Vladina agencija u ponedjelja­k je ponovila upozorenje kako se neki sektori gospodarst­va, poput zdravstva i skrbi, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificir­ane radne snage.

Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu natječaja za zaposlenje koji su ostali nepopunjen­i tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

FEA bi u ovaj tjedan trebala objaviti službene podatke o nezaposlen­osti za srpanj.

Nezaposlen­ost tradiciona­lno raste tijekom ljetnih mjeseci kao posljedica odlaska na godišnje odmore.

Tijekom lipnja, službenici na tržištu rada zabilježil­i su najmanji broj registrira­nih nezaposlen­ih stanovnika Njemačke još od početka nacionalni­h mjerenja 1990. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia