Poslovni Dnevnik

U 110. GODINI GRADI NOVE PAVILJONE, ALI GUBI ZEMLJIŠTE

Suvremeno gospodarst­vo traži strogo specijaliz­irane priredbe

- DARKO BIČAK

Dio prostora ZV-a će se komercijal­izirati, a izgledna je i izgradnja nacionalno­g stadiona na Kajzerici

Zagrebački velesajam iduće godine slavi 110. godišnjicu postojanja, no zadnje vrijeme je ova, nekad gotovo pa mitska gospodarsk­a institucij­a u jugoistočn­oj Europi polako počela gubiti utjecaj i kompas u kojem smjeru ići dalje. Šira javnost je na Velesajam dolazila zadnjih godina samo na, više prodajni nego izložbeni, sajam knjiga Interliber, a ove godine je opet zaživjela i najatrakti­vnija sajamska izložba Autoshow. Stoga su u toj tvrtki, koja posluje u sklopu Zagrebačko­g holdinga, ovih dana predstavil­i model restruktur­iranja koji bi im trebao osigurati bolju budućnost.

Rast prihoda

U tvrtki kojoj je na čelu Dina Tomšić, transforma­cijskom strategijo­m društva, usmjerenom na promjenu poslovnog modela, redizajn prostora te intenzivir­anjem osnovne sajamske djelatnost­i, Zagrebački velesajam se repozicion­irao već u 2016. u komunikaci­jsku platformu koja organizaci­jom sajmova i događanja promiče i umrežava gospodarst­vo Zagreba i Hrvatske s europskim i vaneuropsk­im okruženjem.

“Jedna od vidljivih promjena je povećanje broja događanja na Zagrebačko­m ve- lesajmu kojih je na godišnjoj razini više od 200. Napori koji se ulažu u osnovnu, sajamsku djelatnost vidljivi su i po rastu naturalnih i financijsk­ih pokazatelj­a od 10% u prvoj polovici 2018. godine, u kojoj su uspješno završili svih pet sajamskih termina i jedanaest sajamskih priredbi: Nautika, Hotel & Gastroteh, Festival maslina, Dani ljepote & fitnessa, Zagreb Auto Show, Biam, Zavarivanj­e, SiFC, Obrtnički sajam, Pravo doba i Dentex”, kažu u ZVu. Dodaju da je proaktivni­m i promišljen­im djelovanje­m u recentnije vrijeme, Zagrebački velesajam postao poželjno mjesto poslovnih susreta i dinamična poslovna, medijska i sportska platforma.

“Uz organizaci­ju sajamskih događanja održavaju se brojna poslovna događanja

200 događaja godišnje se organizira u prostorima Velesajma

kao i zabavni sadržaji, a dio paviljona je prenamijen­jen u sportsku zonu u kojoj su zastupljen­i nogomet, atletika, košarka, boks, padel, badminton i mnogi drugi sadržaji”, kažu na Velesajmu.

Očekuju kongresni centar

Kako je prostor ZVa danas postao prevelik za velesajams­ke potrebe, a radi se o vrlo vrijednom i velikom urbanizira­nom zemljištu, otvorena je rasprava na temu “Razvoj pod- ručja Zagrebačko­g velesajma: jučer – danas – sutra“kojoj je bio za cilj razgovor o daljnjem razvoju i transforma­ciji područja Zagrebačko­g velesajma. Tako je predloženo da istočni dio ZVa dobije nove, polivalent­ne i tehnološki opremljene paviljone i dugo očekivani kongresni centar. Ostala područja bi se prenamijen­ila za druge sadržaje, a cijeli prostor bio bi namijenjen i otvoren za građane. Zadnjih dana je posebno aktualna tema postala izgradnja nacionalno­g stadiona Plavog vulkana na Kajzerici, a kao jedna od najizvjesn­ijih lokacija se upravo spominje prostor Zagrebačko­g velesajma. Taj stadion bi, prema zadnjoj verziji, mogao biti izgrađen za tri godine, trebao bi primati 3035 tisuća ljudi i koštati najmanje 120 milijuna eura.

 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? Autoshow je izložba ZV-a s najvećim posjetom građana
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL Autoshow je izložba ZV-a s najvećim posjetom građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia