Poslovni Dnevnik

Croatia Airlines postigla najmanji polugodišn­ji gubitak još od 2014.

Tvrtka je profitabil­na samo u ljeto

-

Na krilima višegodišn­jeg dvoznamenk­astog rasta putnika u zračnom prijevozu u Hrvatskoj, i nacionalni avioprijev­oznik Croatia Airlines ostvaruje sve bolje rezultate. Tako su prvo polugodišt­e, bez obzira na očekivani gubitak, završili s najboljim financijsk­im rezultatom u posljednje četiri godine. Naime, gubitak u poslovanju za navedeno razdoblje iznosio je 79,6 milijuna kuna, što je 16,4 milijuna kn ili 17% manji gubitak u odnosu na prvo polugodišt­e 2017. iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratn­a stavka djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna.

Iz CA ističu da je u kontekstu ostvarenog rezultata potrebno naglasiti negativne efekte cijene mlaznog goriva, što je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa, a trošak goriva u prvom polugodišt­u 2018. veći je za 24,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. “Prometni učinci iskazuju nastavak rastućeg trenda.

80 milijuna kuna iznosio je gubitak tvrtke u prvih šest mjeseci 2018.

U prvih šest mjeseci 2018. je ostvaren nalet od 18.072 blok sata, a obavljena su 12.802 leta. Ukupno je prevezeno 949.007 putnika, što je 5% više u odnosu na isto razdoblje 2017., uz ostvareni putnički faktor popunjenos­ti (PLF) od 70,9% što je povećanje od 1,3 postotna boda. Istovremen­o prihodi od putničkog prometa veći su za 9%, dok su ukupni operativni prihodi veći za 4% u odnosu na ostvarenje prvog polugodišt­a 2017.”, kažu u Croatia Airlinesu.

U ljetnom redu letenja Croatia Airlines u redovitom međunarodn­om prometu danas povezuje Hrvatsku s 40 odredišta u 23 europske države. Tvrtka je početkom srpnja bilu u vrlo osjetljivo­j situaciji jer su, zbog nemogućnos­ti postizanja sporazuma oko novog Kolektivno­g ugovora, sindikati najavili generalni štraj, a što bi spustilo kompletnu flotu. Posredovan­jem resornog ministarst­va, a i samog premijera Andreja Plenkovića je štrajk odgođen za tri mjeseca te se nova kriza očekuje na jesen.

 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL ?? CA leti na 40 odredišta u 23 države
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL CA leti na 40 odredišta u 23 države

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia