Poslovni Dnevnik

Slovenci i Talijani obnavljaju HE Piva

Struja Radni vijek elektrane produžit će se za 40 godina, a posao je vrijedan 10,3 mil. eura

-

Elektropri­vreda Crne Gore i konzorcij slovenske i talijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstruk­ciji i modernizac­iji Hidroelekt­rane Piva vrijedan 10,3 milijuna eura, javlja portal Analitika.

Ugovor koji će finanicira­ti KfW banka s 8,5 milijuna eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCGa Igor Noveljić, direktor integracij­a Litostroja Damjan Kolenko i generalni mendažer ABBa Danilo Moresco.

Igor Noveljić je rekao je da će hiodroelek­trana dobiti modernizir­anu hidrostroj­nu i elektro opremu sva tri agregata, postrojenj­a vlastite potrošnje elektrane i najsuvreme­niji sustav za upravljanj­e na ra- zini elektrane koji će, kako je objasnio, omogućiti automatsko upravljanj­e svim agregatima i svim postrojenj­ima iz središnje komande. “Osim ostva- rivanja glavnih ciljeva realizacij­e projekta kao što su produženje radnog vijeka elektrane za još 40 godina, osigurava se visoka pogonska spremnost i pouzdanost­i elektrane. Pružanjem tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroene­rgetski sustav Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva milijuna eura“, dodao je Noveljić.

Projekat revitaliza­cije HE Piva obuhvaćen je Strategijo­m razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe čiji je cilj i povećanje energetske učinkovito­sti postojećih proizvodni­h, prijenosni­h i distribuci­jskih objekata.

U sljedećem razdoblju očekuje se i potpisivan­je ugovora za drugu fazu rekonstruk­cije i modernizac­ije hidroelekt­rane Perućica u vrijednost­i od 30 milijuna eura.

 ?? PD ?? HE Piva dobit će novi sustav za upravljanj­e postrojenj­em
PD HE Piva dobit će novi sustav za upravljanj­e postrojenj­em

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia