Poslovni Dnevnik

Vlada FBiH izgurala povećanje, dioničarim­a BH Telecoma za dividende čak 441 milijun kuna

Procjena poslovanja U oba federalna telekoma počelo je dubinsko snimanje, kao jedan od uvjeta nastavka suradnje s MMF-om

-

VLADA FBIH KAO VEĆINSKI VLASNIK 25. SRPNJA ZATRAŽILA DA SE DIO DOBITI ZA ISPLATU DIVIDENDE POVEĆA SA 32 MIL. KM, KOLIKO JE PREDLOŽILA UPRAVA BH TELECOMA

Odlukom dioničara BH Telecoma na skupštini održanoj početkom ovog tjedna za dividende dioničarim­a isplatit će se 110,24 milijuna KM (oko 441 mil. kuna). Vrijednost dividende po dionici iznosi 1,737258 KM, izvještava Indikator.ba.

Na skupštini dioničara BH Telecoma, koja je održana 25. lipnja, nije usvojena odluka o raspodjeli dobiti i isplati dividende, budući da je vlada FBiH kao većinski vlasnik zatražila da se dio predviđen za isplatu dividende poveća sa 32 mil. KM, koliko je predložila uprava BH Telecoma, na 38 mil. KM. Novac od dodatne dividende, kako je objašnjeno, koristio bi se za izgradnju infrastruk­ture, odnosno tunela Hranjen. Nakon toga, nova skupština dioničara bila je zakazana za 16. srpanj, ali je otkazana jer nije osiguran potreban kvorum te je nova sazvana za 30. srpanj, a na njoj je iznos za isplatu dividende povećan na 110,2 mil. KM. Također, na skupštini dioničara Svetlana Cenić (SBB) konačno je imenovana za stalnog člana Nadzornog odbora.

Ona je na tu poziciju predložena još prošle godine, ali je bila u funkciji v. d. člana Nadzornog odbora.

Nakon što je BH Telecom izvijestio o početku dubinskog snimanja (due diligence), isto je učinio i drugi federalni telekom HT Mostar. Nadzorni odbor JP HT Mostar je donio Zaključak kojim se prima na znanje Informacij­a po Zaključku Vlade FBiH od 14. lipnja 2018. godine o aktivnosti­ma na provođenju procesa dubinskog snimanja telekom operatera s udjelom državnog kapitala FBiH. Financijsk­a i operativna procjena vrijednost­i kompanija BH Telecom i HT Mostar jedan je iz uvjeta iz pisma namjere s Međunarodn­im monetarnim fondom (MMF), a provodi se zbog sagledavan­ja stanja u telekomima i definiranj­a njihovog daljnjeg poslovanja.

 ?? PD ?? Federacija BiH novac od veće dividente iskoristit će za gradnju infrastruk­ture
PD Federacija BiH novac od veće dividente iskoristit će za gradnju infrastruk­ture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia