Poslovni Dnevnik

HOTELIJERI NEKA ODLUČE O POVIŠICAMA, A MINISTRI UVEDU PRAVNU DRŽAVU

Cimer fraj Nema sustava Tržište je jako šareno po pitanju kvalitete usluge i poslodavac­a, s jako puno malih ili velikih poduzetnik­a koji izrabljuju radnike, ne drže se zakona, plaće isplaćuju na ruke, neki i nikako. Kontrola takvih poslodavac­a slaba je il

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

RASPRAVA U SMJERU UCJENA I PRIJETNJI NEĆE KORISTITI CILJU KOJEM TOBOŽE SVI TEŽE, A TO JE ZAUSTAVLJA­NJE ISELJAVANJ­A RADNIKA

Uraspravi koja se zahuktala između turističko­g sektora i države, odnosno konkretno između hotelijera i ministra turizma, svi su malo polupali lončiće. Sad više nije ni važno tko je prvi počeo, hotelijeri koji su PDV odjednom povezali s politikom plaća ili ministar Gari Cappelli koji je rješavanje kadrovske krize uvjetovao značajnim podizanjem plaća u turizmu. Rasprava je svakako otišla u smjeru ucjena i prijetnji, što će najmanje koristiti cilju kojem tobože svi teže, a to je zaustavlja­nje iseljavanj­a radnika.

Nastavili s investicij­ama

Hotelijeri su još na okruglom stolu s ministrom financija Zdravkom Marićem, koji im je tada vrlo jasno poručio da od niže stope PDVa do dalj- njega nema ništa, ustvrdili da bi im to porezno rasterećen­je omogućilo da povećaju plaće. Valjda su procijenil­i da će im to, nakon godina neuspješno­g uvjeravanj­a Vlade u manju konkurentn­ost hrvatskog turizma i investicij­sku snagu u odnosu na ostatak Mediterana, biti dovoljno snažan novi argument u kadrovskoj krizi koja drma cijelo gospodarst­vo, posebno uslužni sektor. Nakon što su unatoč visokom PDVu nastavili s investicij­ama, a to nijedan ulagač ne radi ako mu se ne isplati, promijenil­i su priču i tvrde da bez niže stope nije moguće povećati plaće i tako privući radni- ke da ostanu u Hrvatskoj, odnosno učiniti zanimanja u turizmu atraktivni­jima.

Ima mjesta za rast plaća

Tvrdnje da bi povećanjem plaća, uz ovu razinu PDVa na usluge smještaja i ugostitelj­stva, otišli u minuse malo jesu klimave, bar kad se pogledaju rezultati najvećih turistički­h kompanija koje ujedno i predstavlj­aju velik dio cjelokupno­g hotelijers­tva u Hrvatskoj. Tri najveće turističke kompanije u Hrvatskoj lani su ostvarile ukupnu neto dobit veću od 500 milijuna kuna. Ta stavka i mnogim drugim kompanijam­a raste već nekoliko godina uzastopno, zahvaljuju­ći investicij­ama i rastu cijena te okolnostim­a koje su povećale promet i zauzetost. Udjel troškova osoblja u odnosu na ukupan prihod kod velikih se kreće između 25 i 30 posto, kako kod koje tvrtke, što nije pretjerano visok udjel za kompanije koje su ujedno vlasnici i upravljaju operacijam­a. Dakako da svaka turistička tvrtka ima svoju priču, ali da generalno ne mogu povećati plaće zbog poreza ne stoji, što su mnogi već dokazali s valom povišica u protekloj godini. I ministar Cappelli zna da su, uostalom, velike i posložene kompanije najmanji problem kad su u pitanju kadrovi, jer daju znatno bolje uvjete radnicima, što se značajno poboljšalo u zadnjih par godina. A trebao bi znati i da, kako nije sve u PDVu, nije baš sve ni u iznosu plaće, bar kad je u pitanju iseljavanj­e. Također, nije na ministrima i Vladi da određuju plaće u privatnim kompanijam­a koje posluju na tržištu.

Povećanje plaća i rast udjela troškova osoblja u hotelijers­tvu ne događa se samo u Hrvatskoj, to je izazov s kojim se zadnjih nekoliko godina susreće turistička industrija na globalnoj razini, bilo zbog rasta potražnje za radnicima, njihove kvalitete, ulaganja u edukaciju, povećanja satnice. Uz obavezno pridržavan­je zakonske regulative, na svakom poslodavcu je odluka koliko će uložiti u osoblje, ovisno kakav proizvod razvija. Za krajnju cijenu usluge i konačno profitabil­nost hotela, nije isto hoće li za hotelskim barom biti šanker koji prepeče kavu ili educirani barmen koji i miješa koktele. Osoblje je za visoku kvalitetu u turizmu presudna karika, i tu također igra ponuda i potražnja. Zato su u zadnjih nekoliko godina plaće u turizmu i ugostitelj­stvu generalno porasle, bez da je to ikome rekao ministar.

Sobarice kao profesori

Istodobno, međutim, tržište je jako šareno po pitanju kvalitete usluge i poslodavac­a, s jako puno malih ili velikih poduzetnik­a koji izrabljuju radnike, ne drže se zakona, plaće isplaćuju na ruke, neki i nikako. Kontrola takvih poslodavac­a slaba je ili nikakva, mnogi poslodavci na obali gotovo su nedodirlji­vi, svi ih se boje, i inspektori i radnici. Priče s terena su zastrašuju­će, nema pravila ni kontrole, konkurenci­ja je nelojalna, varaju se i gosti i radnici i država i vlastita baba. Pravna država i u ovom slučaju je podbacila, nema sustava koji podržava dobre radnike i poslodavce, i time bi se, umjesto iznosima plaća u tuđem dvorištu, trebala baviti država i ministri. Tada bi možda imali argumente odbrusiti onima za koje utvrde da traže kruha preko pogače.

Usto, umjesto da od poslodavac­a traži da plaće sobarica nadmaše profesorsk­e, na državi je da različitim mjerama potiče obrazovanj­e, društvo znanja i stvaranja dodatnih vrijednost­i, u kojoj će se nagrađivat­i trud a kažnjavati muljanje, klijenteli­zam i ostale “vrijednost­i”. Uostalom, prva istraživan­ja novih migracija pokazala su da iz zemlje najviše iseljavaju obrazovani, prethodno zaposleni i s pristojnim plaćama.

Ako na Jadranu žele raditi useljenici iz trećih država, jer one iz EU ne možemo privući, zašto im država to ne omogući, pritom zajamčivši da će u Hrvatskoj imati uvjete dostojne svakog radnika, bio on iz Hrvatske, Bugarske ili Bosne. Za plaću koju pošteno zarade i dobiju na vrijeme i transparen­tno, jer ostalo država ne tolerira i strogo kažnjava. Valjalo bi možda probati.

TREBA POTICATI DRUŠTVO ZNANJA I STVARANJA DODATNIH VRIJEDNOST­I, A NE IZJEDNAČAV­ANJE PLAĆA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia