Poslovni Dnevnik

BMW ulaže milijardu eura u gradnju tvornice u Mađarskoj

Novi brend Debrecina Kapacitet nove tvornice će biti 150.000 vozila godišnje

-

Dosad je proizvodnj­a automobila činila trećinu mađarskog izvoza, svoje tvornice u toj zemlji već imaju Daimler i Audi

Njemački proizvođač automobila BMW najavio je gradnju nove tvornice automobila u istočnoj Mađarskoj, kapaciteta 150.000 vozila godišnje, a u taj će posao uložiti milijardu eura.

Taj bi projekt mogao doprinijet­i rastu mađarskog gospodarst­va i jačanju njegove pozicije regionalno­g središta za proizvodnj­u luksuznih automobila, primjećuje Reuters.

Nova tvornica godišnjeg kapaciteta proizvodnj­e od 150 tisuća automobila bit će izgrađena u blizini grada Debrecena, koji se nalazi 230ak kilometara istočno od Budimpešte, objavio je BMW.

I električni modeli

To će ulaganje pomoći BMWu da proširi proizvodne kapacitete u Europi, gdje prodaju oko 45 posto svojih automobila.

“Naša nova tvornica u Mađarskoj također će moći proizvodit­i modele automobila BMW s motorima s unutarnjim izgaranjem i električne modele sve na istoj proizvodno­j traci”, kazao je Oliver Zipse, član uprave BMWa zadužen za proizvodnj­u.

Time se BMW pridružuje Daimleru i Audiju koji također imaju tvornice automobila u Mađarskoj. Proizvodnj­a auto- mobila sada čini oko trećine mađarskog izvoza, a s BMWom bi to moglo narasti na najmanje 40 posto, kazao je Peter Virovacz, analitičar u banci ING u Budimpešti.

Dodaje da bi novi BMWovi kapaciteti mogli pomoći djelomice nadoknadit­i za očekivano usporavanj­e gospodarsk­og rasta u 2019. i 2020. kad presuše sredstva iz EU fondova, te da će donijeti strano ulaganje u manje razvijenu istočnu regiju u Mađarskoj. Upozorava ipak da će taj projekt povećati ovisnost Mađarske o automobils­koj industriji, a time i njezinu izloženost svakom cikličnom naglom padu prodaje automobila u slučaju globalne gospodarsk­e krize.

Radnici se iselili

“Najveći upitnik što se tiče toga ulaganja bit će mađarsko tržište rada...

Ionako je već sada jako teško naći 1000 radnika, a kamoli kroz dvije godine”, ističe Peter Virovacz. Mađarska, kao i mnoga druga srednjoeur­opska gospodarst­va, muči se s ozbiljnim nedostatko­m radnika, dijelom zahvaljuju­ći masovnom iseljavanj­u na zapad zbog većih plaća.

PROJEKT ĆE POVEĆATI OVISNOST MAĐARSKE O AUTOMOBILS­KOJ INDUSTRIJI, A TIME I NJEZINU IZLOŽENOST SVAKOM CIKLIČNOM NAGLOM PADU PRODAJE AUTOMOBILA

 ?? REUTERS ?? Najveći problem nove tvornice bit će kadrovi
REUTERS Najveći problem nove tvornice bit će kadrovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia