Poslovni Dnevnik

T-Mobile kupuje Nokijinu 5G opremu za 3,5 mlrd USD

Treći po veličini mobilni operater u SAD-u, podružnica DT-a, najavio da će dostaviti 5G mrežni servis diljem zemlje

-

Američki TMobile, podružnica njemačkog Deutsche Telekoma, odabrao je Nokiju za nabavu 3,5 milijardi dolara vrijednu novu 5G mrežnu opremu, što je dosad najveći ugovor vezan uz 5G u svijetu i konkretni dokaz o jačanju novog ciklusa nadogradnj­e bežične mreže.

Treći po veličini mobilni operater u SADu TMobile – koji se u travnju spojio sa Sprintom kako bi stvorio većeg suparnika američkim telekomuni­kacijskim divovima Verizonu i AT&Tu poručio je da će višegodišn­jim ugovorom o opskrbi s Nokijom dostaviti prvi 5G mrežni servis diljem zemlje. Ugovor s TMobileom od presudne je važnosti za finsku Nokiju, čiji su poslovni rezultati godinama pod pritiskom zbog usporene potražnje za postojećom 4G mrežom i rastućim sumnjama investitor­a oko toga hoće li 5G ugovori povećati profitabil­nost u drugom dijelu godine.

Nova 5G mreža obećava postizanje većih brzina za ko- risnike mobitela i čini mreže osjetljivi­jima i pouzdaniji­ma za eventualni razvoj nove industrijs­ke automatiza­cije, medicinsko­g nadzora, vozila bez vozača te drugih namjena.

No, novčano ograničeni telekomuni­kacijski operateri diljem svijeta bili su iznimno oprezni po pitanju preuzimanj­a komercijal­nih nadogradnj­i postojećih mreža, s obzirom da mnogi 5G tehnologij­u jednostavn­o vide kao način postupnog povećanja kapaciteta umjesto novih mogućnosti.

 ?? REUTERS ?? Pred potpisom najveći ugovor vezan uz 5G u svijetu
REUTERS Pred potpisom najveći ugovor vezan uz 5G u svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia