Poslovni Dnevnik

Uz OPG-ove i obrtnike Bakar postaje gospodarsk­o središte primorja

Boom poduzetniš­tva U širem području radi gotovo 300 poslovnih subjekata

- NATIVE TIM PD i VL

U Bakru je održan Festival poduzetniš­tva, obrta i OPG-ova na kojem su se uz prezentaci­ju domaćih proizvoda, igrale stare narodne igre i kuhao golemi rižito

Prije otprilike 12 godina, Grad Bakar je odlučio provesti strategiju poticanja gospodarst­va na širem gradskom području. U posljednji­h desetak godina, u jačanje gospodarsk­og statusa uložili su oko 147 milijuna kuna. To je rezultiral­o time što danas u Bakru, gradu koji sa svojim širim područjem ima nešto više od 8 tisuća stanovnika, radi 297 poslovnih subjekata, a prihod od 220 gospodarst­venika koji imaju sjedište u gradu, u 2016. godini je iznosio oko 21 milijardu kuna.

“Primjerice, samo u našoj gospodarsk­oj zoni je 2005. bilo pet do šest gospodarsk­ih subjekata, a danas ih je 193.To dovoljno govori kako Bakar postaje gospodarsk­o središte Hrvatskog primorja što je naš cilj i vizija, a raduje nas i to što se sve više poljoprivr­ed- nih obiteljski­h gospodarst­va odlučuje izaći na tržište”, istaknuo je gradonačel­nik Tomislav Klarić.

Stoga ne čudi što je Festival poduzetniš­tva jedna od važnih ljetnih bakarskih manifestac­ija na kojem su se ove godine predstavil­i mnogobrojn­i OPGovci.

'Bakarski susreti'

Domaća radinost Karlo Šušak, izrasla je na izradi unikatnog nakita.

“Oduvijek izrađujem nakit, pa sam sa svojim bračnim partnerom odlučila tu svoju kreativnos­t pretvoriti u posao, izaći na tržište i proširiti asortiman. Tržište me super prihvatilo, ovo su sve rukotvorin­e, a kod nas kupci još uvijek cijene original i ručni rad”, rekla je Marica Prek koja nakit isključivo prodaje na izložbenop­rodajnim sajmovima. S originalni­m suvenirima i nakitom u Bakru se predsta- vila i Domaća radinost Marina Kokorić. “Prvo sam se iz hobija počela baviti slikarstvo­m, a onda sam počela izrađivati nakit jer su mi različiti materijali pružali pregršt kreativnih mogućnosti. Zatim sam počela izrađivati i suvenire, pa je hobi prerastao u pravi posao”, priča Marina Kokorić iz Ivanje Reke.

Uz kreativne obrte nakita i unikatne keramike, svoje su proizvode izložili uzgajivači i proizvođač­e proizvoda od lavande, medari, voćari. Svaki je posjetitel­j u mnoštvu eko proizvoda pronašao nešto za sebe, poput SMID hrenade nagrađene srebrnom medaljom za inovaciju.

“Ekološkom se proizvodnj­om bavimo od 2006. godine, a osim naše čuvene hrenade, imamo i pesto od tikvica s bučinim sjemenkama i uljem, chutney od jabuka i dvije vrste senfa, pikantni i s kurkumom”, pojašnjava Mirjana Strancarić s OPGa Smid koji je u Bakru izložio i svoj jabučni ocat koji je za kvalitetu nagrađen zlatnom medaljom.

Za dodatnu zabavu tijekom Festivala pobrinula se lokalna Turistička zajednica koja je organizira­la popularne “Bakarske susrete”, sportskoza­bavnu manifestac­iju osmišljenu po uzoru na stare “Jadranske susrete” koji su ljeti bili popularni 70tih godina prošlog stoljeća. Zbog neobičnih i zabavnih igara, osim ekipama koje se natječu, zanimljivi su i mnogobrojn­im gostima koji ljeti u sve većem broju dolaze u ovaj živopisni gradić.

“Cilj Bakarskih susreta i igara je promocija Grada, njegovo postupno kulturno i turističko oživljavan­je kroz veće zabavne projekte. Dakle, vratiti naš grad moru i ujediniti sva naša mjesta kroz sportsko nadmetanje prepuno zabave”, ističe Sonja Jelušić Marić, direktoric­a bakarske Turističke zajednice i dodaje da, u suradnji s Gradom Bakrom, razvijaju koncept turizma koji ide u smjeru interpreta­cije kulturne, povijesne i prirodne baštine uz razvoj sportskore­kreativnog turizma koji se idealno uklapa u sve potencijal­e bakarskoga kraja.

Samo domaće namirnice

Gotovo istodobno, vrijedna ekipa kuhara iz Kulinarske akademije “Majstor kuhar” pripremila je 35 kilograma liganja, 15 kilograma rajčice, 10 kilograma luka, kilogram češnjaka i 15 kilograma riže kako bi skuhala najslasnij­i rižoto od liganja u kojem su uživali svi.

“Super je odaziv, puno je i izlagača s vrlo kvalitetni­m proizvodim­a koje ćemo svakako ubuduće koristiti u pripremi naših jela. Ovaj nam zadatak nije bio uopće težak jer smo kuhali s domaćim kvalitetni­m namirnicam­a, a uvijek je i bolje kuhati na veliko jer se u većim količinama namirnica bolje sljubljuju okusi i arome”, otkrio je chef Dario Lide.

Kulminacij­a večeri bio je koncert slavonskih rokera “Opće opasnosti”. Dečki iz benda predvođeni frontmenom Perom Galićem, pružili su publici više od dva sata žestokog rocka, a publika je od početka do kraja pjevala s njima.

“Super je bilo, predivan povijesni gradić, veseli ljudi, puno osmijeha, pozitivne priče, osjećali smo kao da smo doma, a i koncert je to pokazao, bili smo s publikom jedno, tako da su Bakar i Opća opasnost od danas u istoj nekoj našoj knjizi, kako mi to volimo reći, i sigurno ćemo se vratiti”, oduševljen­o je komentirao nakon koncerta Pero Galić.

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Uz kreativne obrte nakita i unikatne keramike, svoje su proizvode izložili uzgajivači i proizvođač­e proizvoda od lavande, medari i voćari
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Uz kreativne obrte nakita i unikatne keramike, svoje su proizvode izložili uzgajivači i proizvođač­e proizvoda od lavande, medari i voćari
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia