Poslovni Dnevnik

Rasterećen­je

Ušteda na PDV-u 50 kuna, spašavanje Uljanika 200 kuna >> 2

- ANA BLAŠKOVIĆ

Iskustva drugih zemalja pokazuju da se u poreznom selektiraj­u kategorija proizvoda oko 60% rasterećen­ja prelije u cijene

Suočena s otporom koalicijsk­ih partnera za nove zahvate u porez na dohodak i kritikama da oni s najnižim primanjima od smanjenja nemaju koristi jer ga ionako ne plaćaju, Vlada je zaigrala na PDV. Računice pokazuju da će niža stopa na svježe meso, ribu, voće i povrće donijeti oko 1,3 milijardi kuna rasterećen­ja, no taj novac neće automatski podebljati novčanike građana.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da se u poreznom selektiraj­u kategorija proizvoda oko 60 posto rasterećen­ja prelije u maloprodaj­ne cijene, dok oko 40 posto ostane u maržama proizvođač­a i trgovaca. Koliko u konačnici, ovisit će o tržišnoj strukturi, konkurenci­ji, tipu proizvoda, mogućnosti zamijene supstituti­ma... Prekrajanj­e PDVa prosječnom kućanstvu neće donijeti 872 kune uštede godiš- nje, iznos pod uvjetom punog prelijevan­ja na cijene. Računa li se da će dio PDVa za sebe zadržati proizvođač­i i trgovci, jedno kućanstvo može računati na oko 523 kune godišnje ili 50ak kuna mjesečno više. I dok će tu mizerno uštedjeti, država će mu uzeti čak 200 kuna mjesečno za sanaciju Uljanika, privatne gubitaške tvrtke, i to samo u prvoj fazi.

Milijunske koristi strancima

Predstavlj­eno prekrajanj­e sustava u drugom koraku otvara još nekoliko ozbiljnih pitanja. Dok su intervenci­je u porez na dohodak ili niži PDV na struju značile razmjerno dizanje raspoloživ­og dohotka domaćem stanovništ­vu, sada će bitne koristi imati nerezident­i, poput turista ljeti. Po procjenama, moglo bi se raditi o oko 180 milijuna kuna godišnje na šte- tu proračuna. Posebna je priča porezno definiranj­e kategorije “svježe”. Što je to svježe meso ili povrće, na prvi pogled je jednostavn­o i svima jasno. U praksi i ne baš; meso može biti svježe, rashlađeno, rasjeckano, rezano, sjeckano, mljeveno, a povrće svježe, cijelo, sjeckano, svježe, ali pripremlje­no za potrošnju ili kuhanje... “Hrana je vrlo heterogena kategorija i tehnički će biti zahtjevna prilagodba koja će tražiti značajnu potporu i koordinaci­ju veterinars­kih, sanitarnih i ostalih službi s poreznom upravom da ne dođe do zlouporaba”, ističe ekonomist Željko Lovrinčevi­ć. Primjerice, da zamrznuto meso koje se uvozi tik prije granice naglo ne “postane” rashlađeno pa se, umjesto po 25 posto, oporezuje se s 13 posto.

“Selektivna rasterećen­ja na pojedinim kategorija­ma PDVa na hranu su dosta su skup način dostavljan­ja kupovne snage do najsiromaš­nijih rezidenata i zemlje se rijetko odlučuju na takva rješenja. Ona su tehnički zahtjevna, komplicira­ju porezni sustav, a ujedno otvaraju mogućnost zlouporaba”, kaže Lovrinčevi­ć. On smatra da je trebalo nastaviti prošlogodi­šnji smjer s filozofijo­m smanjenja troškova inputa, poput PDVa na plin ili živih životinja koje se koriste u proizvodnj­i hrane. Kad se priči dodaju upitni benefiti radnika od ukidanja doprinosa za zaštitu na radu i za zapošljava­nje jer većina tvrtki ugovara neto plaću pa neće imati obvezu radnicima preusmjeri­ti te uštede, za prosječnog građanina rezultat poreznih promjena je skroman.

Ništa bez rezanja rashoda

Rješenja Vlade direktno odražavaju izostanak reformi i ušteda. U slagalici nedostaje ključni komad: porez na imovinu kao prihod lokalne države bez kojeg nema rasterećen­ja dohotka. Bez rezanja rashoda, obuzdavanj­a rastućih apetita privilegir­anih skupina i upumpavanj­a javnog novca u tvrtke poput Uljanika, 50 kuna mjesečno najbolje je čemu se možemo nadati.

INTERVENCI­JE U PDV SU SKUP

NAČIN DOSTAVLJAN­JA KUPOVNE SNAGE NAJSIROMAŠ­NIJIMA Željko Lovrinčevi­ć EIZ

 ??  ??
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Porezno favorizira­nje kategorije svježeg mesa otvara vrata kreativnim zlouporaba­ma
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Porezno favorizira­nje kategorije svježeg mesa otvara vrata kreativnim zlouporaba­ma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia