Poslovni Dnevnik

‘Jabuka’ zlata vrijedi

Apple tržišno vrijedi 60 puta više od svih tvrtki na Zagrebačko­j burzi

- BERNARD IVEZIĆ

Apple postao trenutačno najvrednij­a svjetska tvrtka izlistana na burzi, ali još uvijek ne i svih vremena

Apple vrijedi 60 puta više od vrijednost­i svih kompanija izlistanih na Zagrebačko­j burzi. Njihova je cijena oko 22 milijarde dolara, a sam Apple u četvrtak je procijenje­n na više od 1000 milijardi dolara ili bilijun dolara. Valja istaknuti da takvu usporedbu, ali i izračun vrijednost­i treba uzeti sa zadrškom, jer postoji više načina računanja vrijednost­i kompanija, ne nužno samo množenjem cijene dionice s brojem dionica.

Ipak, kako je tržišna vrijednost vrlo raširena i jedna od najjednost­avnijih mjera tako je i Apple instantno opet postao svjetska senzacija.

Dionica mu je u četvrtak skočila na 201,5 dolara čime mu se tržišna vrijednost odrazila prema 1,36 bilijuna dolara. Tako je ujedno postao druga privatna kompanija na svijetu čije je tržišna kapitaliza­cija premašila magični bilijun, barem u novijoj povijesti.

Čeka se saudijski Aramco

Prije 11 godina prva kompanija na svijetu koja je dosegnula tržišnu kapitaliza­ciju od bilijun dolara bio je kineski naftni gigant PetroChina (1,1 bilijuna dolara). No, već godinu kasnije vrijednost te kompanije na Šangajskoj burzi ispuhala se na četvrtinu te vrijednost­i.

Kad se vraća još dalje u povijest, postoje procjene po kojima bi prva kompanija vrijedna bilijun bila Standard Oil Company. No, ako se vratimo još dalje onda ne samo da ima tvrtki čije bi tržišne vrijednost­i mogle biti usporedive već i mnogo veće od one koju je dosegao Apple.

Prije tristo godina, procjenjuj­e se da je stvarna vrijednost velikih monopolist­a, poput Mississipp­i Companyja i South Sea Companyja bila 6 i 4 bilijuna dolara. No, rekord, barem teoretski, u tržišnoj vrijednost­i drži Dutch East India Company. Procjenjuj­e se da je prva kompanija koja je svoje dionice izlistala na prvoj burzi na svijetu po današnjim standardim­a tržišno vrijedila 7,4 bilijuna dolara. Znači, pet i pol puta više od Apple.

Postoji još jedna kompanija, koja se često spominje u tom kontekstu, najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco. Procjene njene tržišne vrijednost­i kreću se sve do 3,5 bilijuna dolara, a najčešće zadržavaju oko dva bilijuna doma lara. Usto, procjena tržišne vrijednost­i Aramca trenutačno je vrlo aktualna, jer tvrtka želi u 2019. napraviti IPO. Najavljuje se kao globalno najveći IPO u povijesti.

Na usporedbi između Applea i Aramca, a posebno kad se usporedi s kompanijam­a poput Dutch East India Companyja, može se vidjeti i kakvi su biznisi kroz povijest bili najvrednij­i. Dutch East India Companyja se bavio trgovinom, Aramco se bavi naftom ali želi u nove biznise, dok je Apple prvak informacij­ske ekonomije.

Kod nas nafta i telekomi

DIONICA APPLEA JE U ČETVRTAK JE SKOČILA NA 201,5 DOLARA ČIME JE VRIJEDNOST AMERIČKE IT KOMPANIJE TRŽIŠNO SE ODRAZILA NA 1,36 BILIJUNA DOLARA

I dok u Hrvatskoj na popisu deset tržišno najvrednij­ih kompanija dominiraju one u nafti (INA, Janaf), telekomuni­kacijama (Hrvatski telekom), turizmu ( Valamar, Adris, Plava laguna, Maistra...) i trgovini (Atlantic), globalno, a posebno u SAD-u tržišno najvrednij­e kompanije su sve odreda predstavni­ci ITa, odnosno informacij­ske ekonomije. Prema zadnjim podaci-

Yahoo Financea u petak, druga najvrednij­a kompanija je Amazon (894 milijarde dolara) pa Alphabet (852), Microsoft (826), Facebook (509), Berkshire Hathaway (490), dok je prvi ‘neamerikan­ac’ kineski online trgovac Alibaba, vrijedan 469 milijardi dolara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia