Poslovni Dnevnik

Pompeo u JI Aziji lobira protiv Kine i donosi 113 mil. USD

svijet

-

Forum u Singapuru SAD traže saveznike protiv konkurenta

Uoči turneje po jugoistočn­oj Aziji američki državni tajnik najavio da će SAD uložiti 113 milijuna dolara u tehnologij­u, energetiku i infrastruk­turu u toj regiji

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji u jugoistočn­oj Aziji nastoji ojačati američki utjecaj nasuprot Kini, sastao se u petak u Singapuru s turskim kolegom Mevlutom Cavusoglum u pokušaju da razriješe prijepore zbog kojih je Washington nametnuo sankcije dvojici turskih ministara.

Turci ne trpe prijetnje

Pompeo se s turskim šefom diplomacij­e sastao na rubu regionalno­g foruma zemalja jugoistočn­e Azije i u sklopu turneje po Aziji kojom nastoji stvoriti protutežu sve većem utjecaju Kine u regiji.

Uoči odlaska na turneju najavio je da će SAD uložiti 113 milijuna dolara u tehnologij­u, energetkse i infrastruk­turne projekte u regiji.

Glasnogovo­rnica State Department­a Heather Nauert kazala je nakon sastanka da su dvojica šefova diplomacij­a razgovaral­i o nizu pitanja i da je razgovor bio konstrukti­van. “Dogovorili su se da će nastaviti rješavati otvorena pitanja”, rekla je.

Washington je nametnuo sankcije dvojici turskih ministara u vladi predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana zbog američkog pastora koji je u turskome zatvoru optužen za terorizam.

Turska je sankcije nazvala neprihvatl­jivima. Sankcije su “dokaza velike odlučnosti” Sjedinjeni­h Država da ishode oslobađanj­e pastora Andrea Brunsona, izjavio je Pompeo uoči susreta, no Cavusoglu je nakon susreta izjavio da sankcije i prijetnje neće djelovati kad je riječ o Turskoj.

Pastor Andrew Brunson optužen je za terorizam i špijunažu u korist dviju organizaci­ja koje Turska smatra teroristič­kima, a riječ je o mreži turskog propovjedn­ika Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjeni­n Državama u egzilu te o Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

“Od samog početka govorili smo da jezik prijetnje i sankcije neće dati nikakva rezultata. To smo i danas ponovili”, rekao je Cavusoglu. Ankara zahtijeva da joj SAD izruči Gulena, kojega Erdogan smatra idejnim tvorcem neuspjelog

MIKE POMPEO SUSREO SE S TURSKIM ŠEFOM DIPLOMACIJ­E KOJI MU JE REKAO DA SU TURCIMA AMERIČKE SANKCIJE NEPRIHVATL­JIVE, PA TAKO I U SLUČAJU PASTORA BRUNSONA

državnog udara u srpnju 2016. Donald Trump zaprijetio je Turskoj ‘’velikim sankcijama’’ ukoliko ne oslobode američkog pastora. Trumpova izjava potaknula je ljutite odgovore iz Ankare, pojačala napetosti između dvaju NATO saveznika.

Na tapetu i Sjeverna Koreja

Uhićenje pastora Andrewa Brunsona je jedno od brojnih pitanja koja kvare odnose Ankare i Washington­a, saveznika u NATOu koji su početkom godine u Siriji bili na rubu sukoba. Po riječima američkog predsjedni­ka, pastor Brunson je “velik kršćanin i otac obitelji” koji “jako pati”. “Taj nedužni čovjek vjere mora odmah biti pušten na slobodu”, zatražio je na Twitteru pošto je prošlog tjedna kritizirao “sramotnu” odluku turskog suda koji je odlučio zadržati ga u pritvoru dok mu traje suđenje koje je počelo u proljeće

U petak se Pompeo sastao i s malezijski­m premijerom Mahathirom Mohamadom. Osim sigurnosni­h i ekonomskih pitanja na dnevnom redu foruma u Singapuru biti i Sjeverna Koreja, izolirana komunistič­ka zemlja koja je odnedavna promijenil­a ton i pokazala spremnost za denukleari­zaciju Korejskog poluotoka.

NA DNEVNOM REDU FORUMA U SINGAPURU

JE I SJEVERNA KOREJA, KOJA JE ODNEDAVNA PROMIJENIL­A TON I POKAZALA SPREMNOST ZA DENUKLEARI­ZACIJU KOREJSKOG POLUOTOKA

 ??  ??
 ??  ?? Mike Pompeo: odnosi s Kinom nisu posve iskreni
Mike Pompeo: odnosi s Kinom nisu posve iskreni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia