Poslovni Dnevnik

Unatoč sporijem rastu BDP-a, javni dug će se i dalje otapati

burze

-

RBA analiza Travanjsko smanjenje javnog duga upućuje na pozitivne trendove

Podrška fiskalnoj metrici dolazi i od očekivanja dobre turističke sezone koja će napuniti proračun

Javni dug Hrvatske iznosio je na kraju travnja 279,3 milijarde kuna, što je 0,6 posto manje nego mjesec dana prije, dok je u odnosu na travanj prošle godine pao za 4,9 milijardi kuna ili 1,7 posto, navodi se u novoj analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA).

“Nakon dva mjeseca rasta, smanjenje javnog duga na mjesečnoj razini posljedica je smanjenja i unutarnje i vanjske komponente javnog duga”, pišu analitičar­i RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB). Unutarnji dug je na mjesečnoj razini pao za 0,4 posto, na 171,5 milijardi kuna, dok je vanjska komponenta spuštena za 0,9 posto, na 107,8 milijardi kuna.

“Smanjenju unutarnje komponente duga pridonijel­o je smanjenje duga središnje države po osnovi kratkoročn­ih dužničkih vrijednosn­ih papira, dok je smanjenju inozemne komponente pridonio niži dug središnje države po osnovi du- goročnih dužničkih vrijednosn­ih papira i kredita”, navodi se u analizi. Navodi se i da je na godišnjoj razini unutarnja komponenta javnog duga pala za 6 milijardi kuna ili 3,5 posto, dok je vanjska komponenta duga porasla. “Obzirom na očekivani nastavak gospodarsk­og rasta u 2018., iako nešto sporijom dinamikom, udio javnog duga u BDPu mogao bi nastaviti s padom”, navode analitičar­i RBA.

Prema nedavno objavljeni­m podacima Eurostata, na kraju prvog tromjesečj­a udio javnog duga Hrvatske u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je 76,2 posto, što je 6,4 postotna boda manje nego lani. “Povratak inflacije te jačanje kune u odnosu na euro dodatni su čimbenici koji bi trebali pridonijet­i smanjenju omjera javnog duga u BDPu”, navode analitičar­i. Ističu i to da je okruženje s niskim kamatnim stopama povoljno za djelomično i troškovno preslagiva­nje portfeljne strukture javnog duga. “Podrška fiskalnoj metrici svakako dolazi i od očekivanja glede turističke sezone, što će djelovati u smjeru solidnog punjenja proračuna”, zaključuju analitičar­i RBA.

POVRATAK INFLACIJE TE JAČANJE KUNE U ODNOSU

NA EURO DODATNI SU ČIMBENICI KOJI BI TREBALI PRIDONIJET­I SMANJENJU OMJERA JAVNOG DUGA U BDP-U

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Udio javnog duga Hrvatske u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je na kraju kvartala 76,2 posto
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Udio javnog duga Hrvatske u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je na kraju kvartala 76,2 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia