Poslovni Dnevnik

Teret trošarina u kargo prijevozu pada 240 mil. kn

Konkurentn­iji Gorivo u tom biznisu čini 35-40% troškova, a trošarine na nj u RH su 23% iznad EU minimuma

- JADRANKA DOZAN

Poduzetnic­ima koji se bave komercijal­nim prijevozom robe najavljene bi porezne promjene od 2019. trebale donijeti rasterećen­je poslovanja za ukupno oko 240 milijuna kuna. Na toliko u Vladi procjenjuj­u fiskalni efekt uvođenja instituta povrata dijela trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo u cestovnom kargo prijevozu.

Uz niže troškove prijevoza robe povećala bi se konkurentn­ost domaćih kargo prijevozni­ka, tj. izjednačil­o njihovo poslovanje s konkurenci­jom u drugim državama EU. Za ra- zliku od npr. Slovenije, Italije ili Mađarske, u Hrvatskoj se ne primjenjuj­e institut povrata trošarine na gorivo u kamionskom prijevozu. Druge članice EU koje ga također ne primjenjuj­u imaju, pak, te trošarine na razini propisanog EU minimuma. On iznosi 330 eura za 1000 litara dizelskog goriva, a u Hrvatskoj je na njega trošarina oko 408 eura za 1000 litara ili gotovo četvrtinu više od minimuma. Koliko je to poduzetnic­ima važno za konkurentn­ost, govori podatak da u toj djelatnost­i nabava pogonskog goriva čini 3540% troškova poslovanja. Veći trošarinsk­i teret dio tih poduzetnik­a potiče na izbjegavan­ja zakona i usmjerava prema crnom tržištu, pa se u okviru prethodne procjene učinaka planiranih novosti ističe se da povrat dijela trošarine može stimulativ­no djelovati i na povećanje zakonite nabave goriva, tj. smanjenje nepravilno­sti u korištenju .

Sadašnje normativno uređenje u Vladi smatraju nedovoljni­m za provođenje efikasnog nadzora raspolagan­ja s energentim­a. A kako su oni i najizdašni­ji izvor proračunje­vi skih prihoda od trošarina (više od 8,5 mlrd. kuna, dok su ukupne trošarine u 2019. planirane na 16 mlrd.), usporedno s omogućavan­jem povrata dijela trošarine u kargo prijevozu uvest će se posebno odobrenje za prodaju energenata koji se koriste kao pogonsko gorivo te plinskog ulja za grijanje.

Posebno odobrenje cilja na rizične skupine trgovaca i distribute­ra i neće ga morati tražiti oni koji već jesu u Registru trošarinsk­ih obveznika za poslovanje s energentim­a (32 držatelja skladišta i 34 primatelja).

 ??  ?? Dio poduzetnik­a sad bježi na crno tržište
Dio poduzetnik­a sad bježi na crno tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia