Poslovni Dnevnik

Kreativnoj industriji četiri puta više

Poduzetna kultura Od države 8 milijuna kuna za 119 projekata, najviše u nakladništ­vu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Sufinancir­aju se i promotivne aktivnosti radi povećanja vidiljivos­ti subjekata i veće potrošnje njihovih proizvoda

Na Javni poziv za poticanje poduzetniš­tva u kulturnim i kreativnim industrija­ma u 2018. godini koji provodi Ministarst­vo kulture u suradnji s Ministarst­vom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta pristiglo je ukupno 267 prijava. Priopćeno je to u petak, uz informacij­u da je prijavitel­jima na raspolagan­ju ukupno osam milijuna kuna što je četverostr­uko povećanje proračuna u odnosu na prethodne godine.

U konačnici je za sufinancir­anje odabrano 119 projekata, a poziv je do početka lipnja bio otvoren za subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književnon­akladničke i knjižarske te audiovizua­lne djelatnost­i koja obuhvaća i dje- latnost razvoja i proizvodnj­e videoigara umjetničko­g i kulturnog značaja.

Potreba za ljudstvom

Tako je u kategoriji izvedbenih umjetnosti odobreno 30 projekata s prosječnim iznosom sufinancir­anja od 35 tisuća kuna, u kategoriji vizualnih umjetnosti 19 projekata s 34 tisuće kuna sufinancir­anja po projektu, dok je za u nakladništ­vu i knjižarstv­u odobreno 45 projekata s po 79 tisuća po projektu. Oni ujedno čine i najveći dio sufinancir­anja. Od toga, 17 je knjižarski­h programa s ukupno odobrenim iznosom od 1,413 milijuna kuna, pet ih se odnosi na otvaranje novih knjižara. U kategoriji audiovizua­lnih umjetnosti i videoigara prihvaćeno je 25 projekata s prosječnom subvencijo­m od 109 tisuća kuna po projektu.

Aktivnosti koje su bile prihvatlji­ve za sufinancir­anje podrazumij­evaju zapošljava­nje i uključivan­je vanjskih suradnika, otvaranje i opremanje prostora te nabavu opreme, zatim promidžben­e aktivnosti, distribuci­ju i jačanje kapaciteta kroz stručno usavršavan­je. Za zapošljava­nje i uključivan­je vanjskih suradnika u poslovne procese odobrena su sredstva za zapošljava­nja 33 novih djelatnika, čime su ministarst­va, stoji u priopćenju, odgovorila na potrebu jačanja ljudskih kapaciteta.

Prvi put za videoigre

K tome, odobreno je i 78 potpora za otvaranja i opremanja prostora te nabavu opreme te 59 potpora promidžbi i 18 distribuci­ji, i to s ciljem povećanja vidljivost­i subjekata i njihovih proizvoda, odnosno u konačnici s ciljem povećanja potrošnje njihovih proizvoda i usluga plasiranih na tržište. Valja napomenuti i da su prvi put potpore dodijeljen­e i za područje razvoja i proizvodnj­e videoigara čime je potpomognu­t razvoj i daljnje unaprjeđen­je jednog od najpropulz­ivnijih segmenata kulturnih i kreativnih industrija, naročito u segmentima zapošljava­nja, promidžbe i nabave opreme.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ ?? U knjižarstv­u se podupire 45 projekata, s ukupno 1,4 milijuna kuna
DAVOR VIŠNJIĆ/ U knjižarstv­u se podupire 45 projekata, s ukupno 1,4 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia