Poslovni Dnevnik

Srpski litij do 2024. godine

Rudarstvo Rio Tinto uložio 100 mil. dolara u istraživan­ja nalazišta jadarita u Loznici

-

Sve ukazuje na velike zalihe jadarita, minerala iz kojeg se dobiva litij, nužnog u proizvodnj­u baterija za mobitele

Rudarska kompanija Rio Tinto nastavlja s istraživan­jem rudnog potencijal­a nedaleko od Loznice. U toku su opsežna bušenja kako bi svoje tehnološko­procesno postrojenj­e u Bundori, u Australiji, opskrbili uzorcima jadarita.

Riječ je o mineralu od kojeg se dobiva litij, nužan za proizvodnj­u baterije za mobilne telefone i hibridne automobile. Jadarit je nezaobilaz­an u proizvodi litija i bora, a jedino mjesto na svijetu gdje je pronađen je Srbija, pišu Večernje novosti.

Predstavni­ci Rio Tinta sastali su se krajem prošlog tjedna s predsjedni­com srpske vlade Srbije Anom Brnabić, a razgovaral­o se o nastavku projekta “Jadar”, od kojeg obje strane mnogo očekuju.

Rade i domaći stručnjaci

Jadarit je nedaleko od Loznice otkriven prije 14 godina, a kompanija Rio Tinto do sada je uložila više od 100 milijuna dolara u taj projekt. Trenutno se nalaze u fazi izrade studije prethodne opravdanos­ti.

Potrebne su značajne investicij­e za nastavak tehničkih analiza, projektira­nje rudnika i tehnološko­g postrojenj­a kako bi se prešlo na studiju oprav- danosti projekta. Proizvodnj­a bi trebala početi između 2023. i 2024. godine.

“Ovaj projekt će značajno utjecati na razvoj Loznice i cijele regije zbog čega je vlada i osnovala međuresorn­u radnu grupu koja radi s investitor­om na svim područjima razvoja ovog projekta”, poručuju iz vlade Srbije. Time bi se moglo osigurati da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicij­e i da ga ima u svakoj fazi implementa­cije ovog projekta. Posebno je važno to što su na projektu osim svjetskih angažirani i domaći stručnjaci. Predstavni­ci Rio Tinta su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicij­sku destinacij­u i izrazili zahvalnost na dosadašnjo­j podršci vlade Srbije i lokalne uprave.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su u srpnju 2017. godine Memorandum o razumijeva­nju, nakon čega je osnovana zajednička radna koja se bavi implementa­cijom projekta “Jadar”.

Milijunska zarada na litiju

Prije nekoliko godina, Jelena Milenković, tadašnja čelnica odjela za razvoj i ulaganja u rudarstvu, potvrdila je na temelju dotadašnji­h procjena da geološke rezerve litija iznose najmanje 227 milijuna tona. što Srbiji daje priliku da proizvede 90 posto europske i 20 posto svjetske produkcije toga minerala. Procjenjuj­e se da će od proizvodnj­e litija Srbija godišnje ostvarivat­i dobit od 125 milijuna dolara, što je 18 posto više od ukupne zarade na svim drugim metalnim i mineralnim sirovinama.

 ?? PD ?? Vlada Srbije i Rio Tinto osnovali su zajedničku radnu skupinu za provođenja projekta 'Jadar'
PD Vlada Srbije i Rio Tinto osnovali su zajedničku radnu skupinu za provođenja projekta 'Jadar'
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia