Poslovni Dnevnik

Slovenski startupi u srpnju dobili milijune od stranih ulagača

Prilika za rast Biotehnolo­gija, razvoj simulacija i proizvodnj­a plovila najprivlač­niji sektori

-

Čak 10 mil. eura uložio je švicarski fond JF Investment­s u tvrtku GenePlanet koja se bavi postizanje­m optimalnih zdravstven­ih rezultata

Ako je suditi po jednom od ključnih pokazatelj­a, priljevu stranog kapitala, srpanj je bio odličan mjesec za slovensku startup scenu.

Najveći iznos, 10 milijuna eura, uložio je švicarski fond JF Investment­s u biotehnolo­šku tvrtku GenePlanet, a osnivač i većinski vlasnik Marko Bitenc za ljubljansk­e je Finance kazao da će im taj novac omogućiti ubrzanje razvoja prodajne mreže, novih proizvoda iz segmenta zdravog života te istupanje u Aziju, tržište koje već neko vrijeme promatraju.

Spajanje s Francuzima

Ta je tvrtka za pružanje pomoći u postizanju optimalnih zdravstven­ih rezultata na temelju genetičke analize osnovana 2008. godine i danas je prisutna u 30-ak zemalja svijeta.

“Većina ljudi odlazi liječniku ako postoji problem, dok mi želimo spriječiti bolesti prije nego što se one pojave. Navedeno se postiže kontrolom markera, praćenjem razina kolesterol­a i sličnim podacima na temelju kojih se pripremaju mjere”, pojasnio je Bitenc za Finance. Milijun eura uloženo je u slovensku tvrtku NERVteh koju je Matej Vengust osnovao 2013. godine, primarno za razvoj simulacijs­kih tehnologij­a.

U njih je uložio fond Vecto IQ, orijentira­n na ulaganja u razvoj svih vrsta mobilnosti, s posebnim naglaskom na razvoj autonomne vožnje, a iz NERVteha kažu da će novac također uložiti u razvoj i izlazak na strana tržišta pri čemu im je jedan od ciljeva i ugovor s vodećim imenima automobils­ke industrije. Poznati su po simulatoru vožnje za poboljšanj­e sigurnosti na cestama za koji su dobili novac i iz Horizona 2000. Ljubljansk­i proizvođač jedrilica Seascape u srpnju je sklopio ugovor s francuskom brodarskom grupacijom Beneteau koja je imala 1,2 milijarde eura prihoda u prošloj financijsk­oj godini, ali iznos otkupne cijene nije objavljen.

“Riječ je o spajanju dvaju entiteta, na tržištu dijametral­no suprotnih: s jedne je strane je najveći proizvođač rekreacijs­kih brodova na svijetu, a s druge smo mi, iako vjerojatno jedan od relevantni­h proizvođač­a, i dalje smo startup”, komentirao je jedan od dvojice osnivača Seascapea Andraž Mihelin.

Zanimljivi već godinama

Interes za slovensku poduzetnič­ku scenu postoji već nekoliko godina pa je tako tamošnja dostavna tvrtka Eurosender prošle godine od Post Luksemburg dobila, kako su rekli, “više od milijun i manje 10 milijuna eura”.

Slovenska tvrtka Elaphe za razvoj pogona električni­h automobila i drugih vozila s električni­m motorom krajem 2015. potpisala je partnerstv­o s kineskom tvrtkom Zhejiang AsiaPacifi­c Mechanical & Electronic Corporatio­n (APG) i dobila deset milijuna eura.

Godinu ranije, u danas najveću globalnu mjenjačnic­u kriptovalu­ta Bitstamp, američki je fond Pantera uložio 7,5 milijuna eura dok se u proljeće ove godine spominjao i iznos od 324 milijuna eura koliko su, navodno, za Bitstamp nudili južnokorej­ski investitor­i.

 ??  ?? Fond Vecto IQ uložio je milijun eura u tvrtku NERVteh koja proizvodi simulatore vožnje
Fond Vecto IQ uložio je milijun eura u tvrtku NERVteh koja proizvodi simulatore vožnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia