Poslovni Dnevnik

Grawe kupio Atos osiguranje iz RS-a za 92 milijuna kuna

Širenje Preuzimanj­em Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u Republici Srpskoj i u segmentu autoosigur­anja

-

Austrijska osiguravaj­uća kuća Grawe kupila je za nešto više od 23 milijuna KM (oko 92 mil. kuna) Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvo Mladena Milanovića, javlja portal Capital.ba. Ugovor o preuzimanj­u Atosa, nakon višemjeseč­nih pregovora, bit će potpisan ovog tjedna u Banja Luci. Atos zasad neće biti spojen s Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna prav- na osoba. Prema informacij­ama portala, predstavni­ci osiguranja Grawe pregovaral­i su i o kupovini Brčkogas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije tvrtke kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanj­em Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosigur­anja kojim se dosad nisu bavili. Grawe Sa- rajevo je u ožujku prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišt­a ove godine iznosila je 2,1 milijun KM, dok je u lipnju prošle godine iznosila 2,4 milijuna KM.

Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije po- rez, neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja bila 2,29 milijuna KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milijun KM. Polugodišn­ji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milijun KM i veći su za oko četiri milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Atos nema dugoročnih obveza, dok su kratkoročn­e obveze te osiguravaj­uće kuće na kraju lipnja iznosile 20,6 milijuna KM.

 ?? PD ?? Neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja ove godine iznosila je oko 9,1 milijuna kuna
PD Neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja ove godine iznosila je oko 9,1 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia