Poslovni Dnevnik

Kina uhitila disidenta

Jača represija Wenguang priveden dok je davao intervju

-

Za turneje kineskog lidera po Africi, Wenguang je kritizirao ‘diplomacij­u čekovne knjižice’

Ugledni kineski intelektua­lac, kritičan spram komunistič­kog režima, nestao je i nedostupan je od petka, nakon što su oružane snage upale u njegov stan i prekinule intervju koji je davao izravno američkoj televiziji. Umirovljen­i sveučilišn­i nastavnik Sun Wenguang, 80godišnja­k, telefonski je davao intervju televizijs­koj postaji na mandarinsk­om medijske mreže Voice of America ( VOA), koju financira američka vlada, kad su policajci upali u njegov dom u Jinanu.

“Policija je došla da me ušutka!”, uzviknuo je Sun nabrojavši osam pripadnika snaga reda, otkriva audiosnimk­a emitirana u srijedu.

Prije nego što je snimanje prekinuto, čuje se glas intelektua­lca kako govori policajcim­a: “Ovdje ste nezakonika­da to! Ja imam pravo na slobodu govora!”

Incident pokazuje da u pet godina, otkako je na vlast stupio predsjedni­k Xi Jingping, jača represija aktivista za ljudska prava, te se i najmanja kritika Komunistič­ke partije nemilosrdn­o cenzurira i guši.

Sun Wenguang napisao je prošlog mjeseca otvoreno pismo Xi Jinpingu u kojem osuđuje “diplomacij­u čekovne knjižice” Pekinga u Africi. Zbilo se to upravo u vrijeme je kineski predsjedni­k krenuo na veliku turneju po tom kontinentu, gdje su kineska ulaganja golema. Sun Wenguang jedan je od najstariji­h aktivista za građanska prava u Kini i pod strogim je nadzorom vlasti.

Supotpisni­k je manifesta za slobodne izbore, tzv. Povelje 08 iz 2008. Zbog tog je teksta sveučilišt­arac Liu Xiaobo poslan u zatvor, prije nego što je dobio Nobelovu nagradu za mir i preminuo u zatočeništ­vu.

U PET GODINA, OTKAKO JE NA VLAST STUPIO XI JINGPING,

JAČA REPRESIJA AKTIVISTA ZA LJUDSKA PRAVA, TE SE I NAJMANJA KRITIKA PARTIJE NEMILOSRDN­O CENZURIRA I GUŠI

 ?? REUTERS ?? Ne zna se gdje je policija odvela disidenta
REUTERS Ne zna se gdje je policija odvela disidenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia