Poslovni Dnevnik

MOL grupa ostvarila 1,3 mlrd. dolara EBITDA-e

Šest mjeseci Neto dobit dosegnula 512 mil. $

- ANA BLAŠKOVIĆ

MOL grupa podignula je plan za EBITDA-u s prethodnih 2,2 milijarde dolara na 2,4 milijarde dolara do kraja godine

Mađarska MOL grupa u prvih šest mjeseci ostvarila je 1,3 milijardi dolara EBITDA dobiti što je na razini prošle godine, a neto dobit iznosila je 512 milijuna dolara, objavila je tvrtka u petak. Time je MOL podignuo godišnji plan za EBITDAu s prethodnih 2,2 na 2,4 milijarde dolara, stoji u priopćenju.

EBITDA ‘Upstreama’ krajem lipnja dosegnula je 612 milijuna dolara, 37 posto više nego prije godinu dana i to zahvaljuju­ći rastu cijena nafte i plina. Prosječna dnevna proizvodnj­a nafte i plina je ostala gotovo nepromijen­jena u odnosu na prvo polugodišt­e 2017. na oko 110 tisuća barela ekvivalent­a nafte na dan.

Veća proizvodnj­a u UK

“Smanjene proizvodne količine u Mađarskoj, Hrvatskoj i Rusiji nadoknadil­a je povećana proizvodnj­a u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u”, ističe MOL. Napominju i da je nakon pokretanja proizvodnj­e plina na području Catcher, ona u svibnju dosegla vrhunac s proizve- denih više od 60 tisuća barela bruto ekvivalent­a nafte na dan. Čista CCS EBITDA, pokazatelj dobiti koji u obzir uzima skokove cijena sirovina, u segmentu ‘Downstream­a’ u prvih šest mjeseci iznosila je 492 milijuna dolara, 24 posto niže na godišnjoj razini zbog visoke lanjske baze kao i nepovoljni­h makro aktivnosti.

Pad marži

Pozitivni rezultati petrokemij­ske proizvodnj­e tek su djelomično nadoknadil­i pad marži. U izvješću se ističe da usluge kupcima i dalje ruše rekorde pa je EBITDA u prvom polugodišt­u iznosila 192 milijuna dolara, 28 posto više. Taj rast posljedica je većih marži robe široke potrošnje te značajnog rasta prodaje goriva uslijed pojačane potrošnje na području srednjoist­očne Europe. EBITDA plinskog segmenta dosegnula je u prvoj polovici godine 116 milijuna dolara, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani.

SMANJENE PROIZVODNE KOLIČINE U MAĐARSKOJ, HRVATSKOJ I RUSIJI NADOKNADIL­A JE POVEĆANA PROIZVODNJ­A U UJEDINJENO­M KRALJEVSTV­U, KAŽE MOL

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIX ?? Dnevna proizvodnj­a nafte i plina oko 110 tisuća barela na dan
BORIS ŠČITAR/VL/PIX Dnevna proizvodnj­a nafte i plina oko 110 tisuća barela na dan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia