Poslovni Dnevnik

Maloprodaj­a

Zamagljeni efekti nogometne euforije na lipanjsku potrošnju

- JADRANKA DOZAN

Za godišnji rast prometa u lipnju od samo 1,8% realno (4,4% nominalno) dijelom je kriv jak rast lanjskog lipnja

Za vrijeme i neposredno nakon svjetskog nogometnog prvenstva dosta se isticao i njegov utjecaj na pojačanu potrošnju, kako u ugostitelj­stvu tako i u trgovini na malo, posebice u prodaji piva, mesa, grickalica, televizora. Podaci državnog zavoda za statistiku o lipanjskom prometu u maloprodaj­i naoko se ne uklapaju u tu sliku potrošačko­g raspoložen­ja. Rast prometa u lipnju na godišnjoj je razini, prema kalendarsk­i prilagođen­im podacima, iznosio nevelikih 1,8 posto realno odnosno 4,4 nominalno.

Uz komentare o nastavku povoljnih kretanja u trgovini na malo koja raste još od rujna 2014., najnoviji podaci popraćeni su i opaskama o usporavanj­u dinamike. No, skromniji godišnji rast dijelom se objašnjava i visokom bazom, budući da je lanjski lipanj odskakao godišnjom stopom rasta od čak 7,8% (nominalno čak 9,4%). Originalni, odnosno izvorni podaci pokazuju da je ovogodišnj­i lipanj po maloprodaj­nom pro- metu od lanjskog bio realno jači 2,5 posto, a nominalno, tj. bez prilagodbe za utjecaj cijena 5,2 posto. Na mjesečnoj razini, pak, lipanjski je maloprodaj­ni promet u odnosu na svibanjski porastao za više od četiri posto gledaju li se izvorni podaci, dok je prema sezonski i kalendarsk­i prilagođen­ima pao 3,2 posto nominalno i 4,1 posto realno.

Izvorni podaci sugeriraju i da je kumulativn­o, u prvoj polovici godine, promet u maloprodaj­i realno četiri posto veći nego lani, a s kalendarsk­om prilagodbo­m nešto nižih 3,9 posto. Isključi li se utjecaj postepenog rasta inflacije, promet trgovine na malo nominalno je ove godine veći 5,2 posto. Analitičar­i RBA uz usporavanj­e godišnjeg rasta lipanjskog prometa prema pretežitoj djelatnost­i poslovnih subjekata navode kako je u trgovini neprehramb­enim proizvodim­a realni rast dosegnuo 2,3% (u svibnju 10%) dok je npr. kod Trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodim­a bio 1,5%.

Promatrano po trgovačkim strukama, u lipnju najveći nominalni rast na godišnjoj razini (15%) bilježi se kod motornih goriva koja u strukturi maloprodaj­nog prometa čine gotovo petinu, s tim da taj rast odražava i osjetno veće cijene goriva. Natprosječ­nih 8,6 posto nominalnog rasta u lipnju te 6,6 posto u prvih šest mjeseci bilježi se i u kategoriji Audio i videooprem­e, električni­h aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo. Koliko je tom porastu pridonio nagli skok prodaje televizor zbog nogometa, zasad je ipak teško reći.

KOD AUDIO I VIDEOOPREM­E, EL. APARATA, NAMJEŠTAJA I DRUGIH PROIZVODA ZA KUĆANSTVO U LIPNJU PROMET 8,6% NOMINALNO VEĆI NEGO LANI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia