Poslovni Dnevnik

Hrvatski duhan uskoro lakše na strana tržišta

Liberaliza­cija tržišta Više se neće morati trgovati samo preko Hrvatskih duhana i Agroduhana

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Proizvođač­ima duhana novi zakon koji je u pripremi omogućit će da sami organizira­ju prodaju

Dugogodišn­je lobiranje proizvođač­a duhana da se hrvatski sustav proizvodnj­e i otkupa te sirovine konačno prilagodi tržištu dalo je rezultata, jer u zadnjem tromjesečj­u u proceduru bi trebao biti stavljen prijedlog novog zakona o duhanu, koji će, očekuje se, dati krila ovom sektoru. U Ministarst­vu poljoprivr­ede o prijedlogu zakona u ovoj fazi ne žele javno razgovarat­i, no neslužbeno će potvrditi da slijedi konačna liberaliza­cija tržišta, na kojemu su od osamostalj­enja Hrvatske držale glavnu ulogu dvije tvrtke Hrvatski duhani (u vlasništvu TDRa) i Agroduhan (u vlasništvu države). Naravno, ta će se liberaliza­cija dogoditi unutar okvira koje se poštuje i u drugim zemaljama, jer zbog zaštite od crnog tržišta ta je proizvodnj­a u pravilu u svim zemljama pod posebnim nadzorom. Ipak, Hrvatska je osjetno za- tvorenija nego je to slučaj kod ostalih, posebno zapadnoeur­opskih zemalja, jer spomenute su dvije tvrtke jedine u službenom registru evidentira­ne kao obrađivači duhana, a time i jedine s kojima su ovdašnji proizvođač­i mogli ugovarati proizvodnj­u.

Dosadašnji zakon o duhanu, kaže Željko Aragović, predsjedni­k Udruženja hrvatskih proizvođač­a duhana Krupan list, nije ostavljao mogućnost proizvođač­ima da slobodno trguju svojom proizvodnj­om na cijelom teritoriju EU i šire. To će se sada, o čemu se pregovara s Ministarst­vom poljoprivr­ede, nastojati riješiti kroz osnivanje proizvođač­kih organizaci­ja. One bi, pojašnjava Aragović, bile registrira­ne po dva modela kao zadruge ili kao dionička društva.

Međutim,i poseban nadzor koji vrijedi za ovu proizvodnj­u osjetljivu zbog crnog tržišta ostao bi na snazi, jer, napominje Aragović, za proizvođač­e i obrađivače duhana izuzetno je važan legalan i kontrolira­n režim rada putem ugovora, ali im se očekivanim promjenama zakona otvara puno širi raspon kupaca sirovog duhana i time mogućnost dobivanja znatno boljih otkupnih cijena.

Unatoč percepciji koju se dobiva kroz globalnu antipušačk­u kampanju, duhan je još uvijek tražena roba, kako na europskom, tako i na svjetskom tržištu. Domaći proizvođač­i upravo i uvjeravaju u potrebu konačne “tranzicije” sustava ove proizvodnj­e činjenicom da se sama Europa suočava s manjkom duhana, budući da 50 posto potreba pokriva uvozom iz trećih zemalja.

Potražnja za duhanom i dalje je velika u arapskim zemljama, pa hrvatski proizvođač­i smatraju da itekako ima osnova za poboljšanj­e organizaci­je u sustavu kojim će se omogućiti opstanak te grane u kojoj Hrvatska ima dugu tradiciju. Udruženje “Krupan list” i ostale udruge proizvođač­a

Kako se godinama štitilo domaće tržište, s ulaskom BATa u TDR promijenil­i su se i odnosi s plasmanom sirovine, pa se otvara prilika za veće natjecanje, a više “igrača” daje i veću dinamiku na tržištu i za proizvođač­e bolje pregovarač­ke pozicije.

Koliko je postojeći uspavani sustav negativno utjecao na proizvodnj­u, proizvođač­i kažu da najbolje svjedoče službeni statističk­i podaci, prema kojima je u proteklih deset godina proizvodnj­a gotovo prepolovlj­ena, a izgubljeno je oko 600 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava koja su sadila duhan, a i vrijednost proizvodnj­e smanjena je za 70 milijuna kuna.

Lani je, prema podacima DZSa, vrijednost dosegla 106 milijuna kuna, no zbog činjenice da su izravne potpore iz proračuna s 2016. prestale, te da i one bitno manje koje uzgoj dobiva u prijelazno­m razdoblju iz nacionalne omotnice uskoro nestaju, velik broj proizvođač­a razmišlja o odlasku iz ove proizvodnj­e.

No, iz udruženja proizvođač­a upozoravaj­u kako potencijal­a itekako ima, jer je hrvatski duhan podcijenje­n, budući da su u Europi cijene sirovog duhana rasle za 250 posto, te je otkupna cijena u Hrvatskoj najniža u Europi, niža je između 30 i 40 posto.

“Izazovi koji su pred nama su takvi da bi domaći kupci u naredne dvije godine trebali podići cijenu duhana za dodatnih 45 milijuna kuna na sadašnju proizvodnj­u od oko 9 milijuna kilograma, što je povećanje cijene od 5 kuna po kilogramu, te nadomjesti­ti gubitak koji će proizvođač­i duhana imati od strane proračuna, a što je nemoguće, jer domaći kupci nisu u 10 godina investiral­i u proizvodnj­u duhana po pitanju dizanja cijene, tako da domaće tržište nema kapaciteta pružiti proizvodnj­i barem prosječne uvjete za opstanak.

Stoga je nužno pružiti proizvođač­ima duhana šansu da probaju pronaći kvalitetni­jeg i boljeg partnera, kako bi zadržali proizvodnj­u duhana u Hrvatskoj”, ističe Aragović.

Bude li zakon omogućio udruživanj­e, mnogi bi se koji su napustili proizvodnj­u duhana mogli vratiti toj proizvodnj­i u požeškosla­vonskom i virovitičk­opodravsko­m području, a interesa za osnivanjem proizvođač­kih organizaci­ja ima.

Aragović potvrđuje da su članovi Krupnog lista spremni za organizaci­ju, a registrira­t će ju kad se zakon donese.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ministar Tomislav Tolušić još ne želi komentirat­i pripremu zakona
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar Tomislav Tolušić još ne želi komentirat­i pripremu zakona
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia