Poslovni Dnevnik

Rezultati UniCredita bolji od očekivanja i uz pad dobiti

Prvo polugodišt­e Najveća talijanska banka objavila rezultate za drugi kvartal

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U drugom tromjesečj­u neto dobit od 1,02 milijarde manja je 13,3%, ali su analitičar­i očekivali 975 milijuna eura

Najveća talijanska banka UniCredit objavila je u utorak da i dalje očekuje ispunjenje zacrtanih poslovnih ciljeva u sljedeće dvije godine unatoč dvoznamenk­astom padu dobiti u drugom tromjesečj­u. Međutim, kvaliteta imovine nastavlja jačati što su pohvalili i analitičar­i.

Prihodi 4 posto veći

Banka je izvijestil­a da je neto dobit u drugom tromjesečj­u dosegla 1,02 milijarde eura što je 13,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju zbog viših troškova poslovanja. Međutim, objavljeni rezultat ipak je bolji od očekivanja analitičar­a koji su prognozira­li 975 milijuna eura dobiti. Ukupni prihodi na kvartalnoj su se razini popeli na 4,9 milijarde eu- ra što je 4,3 posto manje u odnosu na prošlogodi­šnje razdoblje, ali i preko tri posto niže u odnosu na prvi kvartal. Neto kamatni prihod bilježi rast od 1,6 posto na 2,7 milijarde eura zahvaljuju­ći višem volumenu kreditiran­ja, stoji u objavljeno­m izvješću.

Na polugodišn­joj razini ukupni prihodi od 10,1 milijardu eura manji su za 2,5 posto, ponajviše zbog pritiska na kamatne stope potrošački­h kredita te smanjenja prihoda od trgovanja za skoro četvrtinu zbog kolebljivi­h globalnih tržišta kapitala u prvom dijelu godine. Neto dobit za prvo polugodišt­e dosegla je 2,1 milijardu eura i gotovo je pet posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Okrznuti izborima

“UniCredito­v tim je u prvoj polovini 2018. godine postigao jako dobar rezultat, unatoč iznimno zahtjevnom tržištu i geopolitič­kom kontekstu. Ostat ćemo vjerni europskom i talijansko­m gospodarst­vu i njihovoj snažnoj fundamenta­lnoj osnovi”, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier.

Ipak, nesigurnos­t na financijsk­im tržištima nakon proljetnih izbora u Italiji odrazila se i na UniCredit. Ključni pokazatelj financijsk­e snage CET1 omjer krajem lipnja iznosio je 12,51 posto, oslabivši s 13,06 posto krajem ožujka. Banka je potvrdila da će se CET1 ove godine kretati između 12,3 i 12,6 posto, a iznad 12,5 posto krajem 2019.

 ?? FOTOLIA ?? Pokazatelj financijsk­e snage CET1 pao je s 13,06 posto na 12,51 posto
FOTOLIA Pokazatelj financijsk­e snage CET1 pao je s 13,06 posto na 12,51 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia