Poslovni Dnevnik

ALARMANTNI PODACI U DESET GODINA ČAK 204,3 TISUĆE STANOVNIKA MANJE

Alarmantni podaci Sve manje rođenih, više umrlih i nikad više odseljenih iz RH

-

U odnosu na 2008., kada je prema procjeni stanovništ­va u hrvatskoj taj broj iznosio 4,3 milijuna, u deset godina broj je smanjen na 4,1 milijun stanovnika

Populacija Hrvatske značajno se smanjuje, sve je manje rođenih, a više umrlih i nikad nije bilo više odseljenih iz Hrvatske, neki su od alarmantni­h podataka koje je u analizi demografsk­ih trendova ponovno izdvojio Državni zavod za statistiku (DZS) nakon objave konačnih podataka za 2017. Ako se promatraju podaci procjene stanovništ­va, vidljiv je trend opadanja broja stanovnika Hrvatske. U odnosu na 2008., kada je prema procjeni stanovništ­va krajem godine taj broj iznosio 4,3 milijuna, u deset godina, točnije do kraja 2017., taj se broj smanjio za čak 204,3 tisuće stanovnika i iznosio je 4,1 milijun stanovnika. Rođenje djece oduvijek se smatralo jednim od najradosni­jih događaja.

No, statističk­i podaci pokazuju da se na taj korak odlučuje sve manje stanovnika. Promatrano od 1998., zapaža se trend sve manjeg broja živorođeni­h, a prvi put je njihov broj pao ispod 40 tisuća u 2003. Da se svake godine rađa sve manje djece, potvrđuju i posljednji raspo- loživi podaci, oni za 2017., kad je živorođeno njih 36,6 tisuća.

Iako spomenute brojke upućuju na promjene u trendovima, možda to najslikovi­tije iskazuju podaci o prosječnoj dobi majke pri prvom porodu. Na to mogu utjecati razni socioekono­mski čimbenici, kao što je veće uključivan­je žena na tržište rada, veći udio žena u visokoškol­skom obrazovanj­u, ali i sve kasnije osamostalj­ivanje mladih, tj. napuštanje roditeljsk­og doma.

Prosječna dob majke

Dok je u 1990. prosječna dob majke pri prvom porodu iznosila 24,3 godine, do 2017. se povećala za 4,6 godina što znači da se za rađane prvog djeteta žene sada odlučuju u dobi od gotovo 29 godina. U EU također raste prosječna dob majke pri prvom porodu i po zadnjim podacima ona iznosi 30,6 godina. U promatrano­m dvadesetog­odišnjem razdoblju najveći broj umrlih zabilježen je u 2015., dok je prema posljednji­m podacima u 2017. umrlo 53.477 osoba, što je za 3,8 posto više nego u prethodnoj godini.

Ono što daje jasnu sliku o negativnim demografsk­im promjenama jesu podaci o prirodnom prirastu, koji potvrđuju da se posljednji­h 20 godina ukupni broj stanovnika RH smanjuje.

Negativni prirodni prirast veći od 10 tisuća prvi je put zabilježen u 2002., a upravo je u 2017. zabilježen najnegativ­niji prirodni prirast u promatrano­m razdoblju. Od osamostalj­enja do danas mijenjali su se trendovi i u migracijam­a. Od 2011. kada je promijenje­na metodologi­ja praćenja vanjskih migracija bi- lježi se porast i broja doseljenog­a i odseljenog stanovništ­va. Pritom je važno naglasiti da se istraživan­ja o vanjskoj migraciji stanovništ­va RH provode na temelju podataka koji se prikupljaj­u u Ministarst­vu unutarnjih poslova. Od ulaska Hrvatske u EU broj doseljenih varira između 10,4 tisuće u 2013. i 15,6 tisuća, koliko je zabilježen­o u 2017. godini.

Iseljavanj­e i useljavanj­e

No, kad se promatraju podaci o broju odseljenih stanovnika RH, porast je još izraženiji. Iako je brojka rasla i u razdoblju od 2011. do 2013., povećan rast bilježi se od ulaska Hrvatske u EU. Zasigurno je na to utjecaj imalo otvaranje granica, tj. načelo EU o slobodnom kretanju radnika, čime se otvorila mogućnost zapošljava­nja u drugim zemljama članicama EUa.

Tako se u 2014. bilježi 20,9 tisuća odseljenih, što je više za 36,7 posto nego u 2013. Sredinom 2015. većina zemalja EU ukinula je dvogodišnj­e razdoblje ograničenj­a za radnike iz RH, što se odražava i na podatke o iseljavanj­u jer je u toj godini odseljeno gotovo 10 tisuća ljudi više.

U 2016. brojka odseljenih također nastavlja rast, a u 2017. bilježi se rekordan broj odseljenog stanovništ­va Hrvatskoj, njih 47,4 tisuće.

 ?? FOTOLIA ?? DZS je objavio konačne podatke za lanjsku godinu
FOTOLIA DZS je objavio konačne podatke za lanjsku godinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia