Poslovni Dnevnik

IoT će prerasti u najkomplek­snije tržište u povijesti

Christophe Fourtet, suosnivač i tehnički direktor Sigfoxa, francuskog ‘jednoroga’ i najvećeg telekom startupa dosad, koji je od lani prisutan u Hrvatskoj, otkriva jesu li zadovoljni tempom rasta na našem tržištu, kako će uvođenje i široka primjena IoT teh

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Christophe Fourtet Suosnivač Sigfoxa otkriva kako će Internet stvari promijenit­i sliku poslovnog svijeta kakvu danas poznajemo

IoT ne donosi samo Industriju 4.0 već tjera tvrtke na transforma­ciju, odnosno tjera ih u Biznis 4.0. Jednom kad uvedete IoT u postojeći poslovni sustav on se mijenja do neslućenih razina

UHrvatskoj je desetak tvrtki preuzelo kitove za izradu rješenja na Sigfoxu doznali smo na Sigfox CONNECT-u u Berlinu, drugoj godišnjoj konferenci­ji francuskog startupa jednoroga i najvećeg telekom startupa dosad, a koji je od lani prisutan u Hrvatskoj. U kolovozu je počeo s radom prvi komercijal­ni korisnik Marina Punat grupa. Pilot projekte u Hrvatskoj pak na njihovoj mreži zasad potiho rade osječka tvrtka Axis, žminjski Rudan i zagrebački Comping. Istražuju se primjene u plinarstvu, poljoprivr­edi, vodovodima i pomorstvu. O tome što razvija i planira dalje raditi startup vrijedan više od milijardu dolara, a u koji su investiral­i industrijs­ki divovi poput Airbusa, Michelina, Totala, Salesforce­a, NTT Docomoa, Telefonice i Intela razgovaral­i smo u Berlinu s jednim od osnivača Sigfoxa i glavnim tehničkim direktorom Christophe­om Fourtetom.

Kako ste zadovoljni tempom rasta Sigfoxa u Hrvatskoj?

Vrlo sam zadovoljan. Nekolicina tvrtki u Hrvatskoj već razvija cloud platforme, senzoriku i rješenja koristeći Sigfox tehnologij­u. Mreža se gradi dobrim tempom. Ekosustav nam je iznimno važan, jer očekujem da će naš, ali i ukupan IoT ekosustav biti mnogo kompleksni­ji nego se to danas čini. Na kakvu kompleksno­st mislite s obzirom na to da danas vidimo

samo četiri tehnologij­e u IoT-u, ne računajući WiFi, Bluetooth i RFID, to su vaš Sigfox, NB-IoT, LoRa te 2G/3G, a tek u budućnosti 5G?

Odmaknimo se malo od tehnologij­e i pitanja koja će biti dominantna. Svijet IoTa je velik. To je svijet koji fizičke stvari oko nas povezuje s virtualnim svijetom. Dakle, on će u idućim godinama postati još veći, ogroman. Zato ga se treba promatrati iz druge perspektiv­e, one koja opisuje potrebe korisnika. U tom smislu IoT svijet postat će vrlo kompleksan, uvjeren sam bit će to najkomplek­snije tržište ikad. To je zato što IoT sa sobom ne donosi samo Industriju 4.0 već tjera tvrtke na transforma­ciju, odnosno tjera ih u Biznis 4.0.

Kako to mislite u Biznis 4.0?

Jednom kad uvedete IoT u postojeći poslovni sustav on se mijenja do neslućenih razina. Primjerice, kao proizvođač stroja više ne prodajete taj stroj nego ga iznajmljuj­ete, a kako imate podatke o njegovom korištenju možete biti inovativni u naplati pa možda počnete u partnerstv­u nastupati na nekom novom tržištu. Ali to ide i dalje. Možda će trebati desetljeće ili dva, ali tvrtke koje danas prodaju struju dramatično će se transformi­rati. I ne samo one. To će pogoditi mnoge druge industrije u čemu će pomoći IoT, ali i umjetna inteligenc­ija, blockchain itd.

Ali vi ipak nudite određenu tehnologij­u i stoga gdje se u toj kompleksno­sti vidi upravo Sigfox?

Vidimo se u određenim nišama IoTa. Sigfox je idealan za uređaje za masovnu i jeftinu primjenu tamo gdje uređaj koji postavljat­e mora raditi godinama bez ikakvih dodatnih ulaganja ili održavanja. Mi to zovemo ‘odbačenim uređajima’. Oni koji će vas stajati dva dolara po komadu, ali ćete s njima moći začas prebrojati sve kontejne-

TELEKOMI SU DANAS VRLO MONOLITNE ORGANIZACI­JE I TREBA IM VIŠE INOVATIVNO­STI, ALI U IOT-U NEĆEMO BITI KONKURENCI­JA JER ĆE TO BITI NAJKOMPLEK­SNIJE TRŽIŠTE DOSAD

re na brodu. Ili 20 centi pa ćete moći redovito provjerava­ti kakvo je stanje brojila za vodu ili samo 2 centa pa ćete moći provjeriti da li je netko stvarno primio paket koji ste mu poslali i otvorio ga. To nikako nije sav IoT. Imat ćete također u nekom trenutku 5G, koji će vam nuditi mogućnost da između strojeva pošaljete u nekoliko sekundi terabajtni disk. Imate danas tehnologij­e koje s mnogo većom propusnošć­u i brzinama. No, to nije ono što mi radimo. Mi smo fokusirani na najdužu autonomiju i najmanji trošak vlasništva ( TCO).

Prikazali ste primjere korištenja Sigfoxa u DHL-u, Michelinu i pričali o tome da je vaša tehnologij­a kompatibil­na s potrebama koje ima Amazon u svojim fizičkim trgovinama budućnosti. Da li su to stvari koje odmah danas možete i isporučiti?

U načelu da. No, sad razvijamo mogućnosti da se to proizvodi na većoj skali.

Koliko trenutačno imate aktivnih uređaja na Sigfox mreži?

U ovom trenutku imamo 3,9 milijuna aktivnih uređaja globalno. Do nedavno bilo ih je milijun, a do kraja ove godine ta će se brojka udvostruči­ti na osam milijuna. Mislim da smo došli do točke iz koje je vidljivo da prelazimo u eksponenci­jalan rast. Prisutni smo u 53 države, pokrivamo svojim signalom milijardu ljudi i certificir­ali smo do sada više od 500 različitih uređaja za rad na našoj mreži.

Plan je uskoro lansirati i satelit. Prvi će biti mjerni, kako bi ispitali mogućnosti, a na taj bi način dodatno povećali pokrivenos­t. No, to bi bila isključivo nadopuna zemaljskim mrežama, jer njih ništa ne može zamijeniti.

Vrlo je atraktivno biti globalni infrastruk­turni tržišni takmac telekomima u području IoT-a, ali u isto vrijeme oni se temelje na standardim­a koje su globalno dogovorili, poput GSM-a, dok sve što vi radite potiče iz jedne tvrtke koja to nadomješta vlastitom globalnom mrežom. Što će biti s korisnicim­a ako Sigfox nekim slučajem sutra prestane s radom?

Dosta nam se pokušava imputirati da smo zatvoreni, ali to nije točno. Sigfox nije zatvoren. Uzmite neki pametni telefon danas. On u sebi može podržavati standarde kao što su WCDMA, NBIoT, 4G i drugi. Ono što korisnik nije svjestan je da plaća 20 dolara po svakom takvom telefonu za patente (IP) Qualcommu, Ericssonu i Huaweiju. Sigfox nema IPa. Mi naplaćujem­o prijenos poruka, a ako ste proizveli svoj uređaj i želite ga koristiti na našoj mreži, onda naplatimo i certifikac­iju. No, ne nekoliko milijuna dolara već nekoliko tisuća dolara. Nadalje, s lokalnim operaterim­a, poput IoT Net Adrije u Hrvatskoj, imamo ugovor po kojem, ako nestane Sigfox, cijela mreža je njihova i mogu je dalje koristiti i oni i korisnici. No, opet ne bi mreža u Hrvatskoj bila sama, jer bi i dalje imala partnerske mreže diljem svijeta i najbolje rješenje je da rade zajedno. Ali Sigfoxu se to neće dogoditi. Imamo odlične investitor­e i partnere, koji nas dapače, samo potiču da idemo dalje. K tome, mi smo igrač koji dolazi iz Europe i sve je jača svijest da nam je, uz američke i kineske tvrtke, strateški važno da Europa ima jednog ovakvog IoT igrača na svjetskoj razini.

Cijelo vrijeme iz različitih kuteva govorite o kompleksno­sti IoT svijeta i kako se on neće svesti na klasične telekom usluge telefonije i mobilnog interneta u IoT dijelu. No, hoće li se, prema vašem mišljenju, ta kompleksno­st reflektira­ti i na telekom prostor izvan IoT-a?

Mislim da će se ta kompleksno­st iz IoT-a odraziti i na usluge koje telekomi nude ljudima. Telekomi su danas vrlo monolitne organizaci­je. Svakako im treba više inovativno­sti.

Odnosi li se to i na način izgradnje mreže? Vi primjerice imate granularan pristup, gdje se vaša mreža s jednom-dvije bazne stanice, tzv. Bubblea, može postaviti recimo u nekom udaljenom skladištu.

To se odnosi na sve. Mi smo fokusirani na jedan segment IoTa i tu želimo nuditi sve što bi korisnicim­a trebalo. Nama nije važno da smo jedini, jer svijet je danas ionako sve više ne samo umrežen već i premrežen. Sada smo u Berlinu predstavil­i SFID. To je naša inačica RFIDa za koju se nadamo da će dobiti podršku od RFID industrije. Ima neke nove mogućnosti i mi je dajemo potpuno besplatno. Smisao je da proširimo suradnju i pronađemo zajednički interes za sve. Danas se RFID već koristi na mnogo mjesta sa SFIDom, među inim, imao bi i konekciju na Sigfox mrežu. Primjerice, u fizičkim trgovinama to bi moglo dokinuti potrebu za ručnim inventuram­a, a u Amazon trgovini omogućiti ono što zovu glatko iskustvo kupovine. Ili zamislite što bi to značilo za etrgovinu, odnosno slanje i praćenje paketa.

NEKOLICINA TVRTKI U HRVATSKOJ VEĆ RAZVIJA CLOUD PLATFORME, SENZORIKU I RJEŠENJA KORISTEĆI SIGFOX TEHNOLOGIJ­U. MREŽA SE GRADI DOBRIM TEMPOM

 ??  ??
 ?? PD ?? Sigfox CONNECT-u Berlinu bila je druga godišnja konferenci­ja u organizaci­ja ovog najvećeg telekom startupa dosad. Prva je održana prošle godine u Pragu i odmah izazvala velik interes
PD Sigfox CONNECT-u Berlinu bila je druga godišnja konferenci­ja u organizaci­ja ovog najvećeg telekom startupa dosad. Prva je održana prošle godine u Pragu i odmah izazvala velik interes
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia