Poslovni Dnevnik

Bitcoin više ne pokreće pomama

Blagi minus Na 10. rođendan najpoznati­ja kriptovalu­ta u godišnjem gubitku od 2%

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Blagi minus Na deseti rođendan najpoznati­ja kriptovalu­ta u godišnjem gubitku od 2%

Umjesto lanjske histerije, danas ulagače na kupnju motivira rastuće korištenje blockchain tehnologij­e

Bitcoin je na svoj 10. rođendan ostvario prvi godišnji gubitak nakon prošlogodi­šnjeg “bikovskog” tržišta, no analitičar­i ocjenjuju kako na cijenu više ne utječe (neracional­na) pomama, već vjerovanje u korisnost tehnologij­e koja je temelj te kriptovalu­te. Bitcoinom se trenutno trguje po cijeni od 6300 dolara što je dva posto niže od cijene prije godinu dana.

Posljednji godišnji gubitak bitcoin je zabilježio 2015. godine. Podsjetimo, cijena najpoznati­je kriptovalu­te počela je snažno rasti u posljednje­m tromjesečj­u prošle godine da bi u prosincu dosegla gotovo 20.000 dolara. U odnosu na rekordnu vrijednost, cijena bitcoina je danas 70 posto niža. Rođendanom bitcoina smatra se 31. listopad kada je Satoshi Nakamoto čiji je pravi identitet još uvijek nepoznat prije 10 godina objavio manifest za potrebu uvođenja online valute koja se može koristiti za plaćanja bez uključenja treće strane, poput banaka. Iako mali ulagači i dalje stvaraju najveći dio prometa u trgovanju tom kriptovalu­tom, motivi njihovi potražnje danas su drugačiji nego prije godinu dana, tvrde analitičar­i za Reuters.

“Vrijednosn­i mehanizmi kriptovalu­ta i bitcoina danas su više temeljeni na tehnologij­i koja je u pozadini nego na pomami i strahu da se nešto propušta”, tvrdi Josh Bramley, voditelj trgovanja u Bolckstars­u, tvrtki za upravljanj­e kriptoimov­inom. Rastuće korištenje blockchain­a sada pokreće vrednovanj­a digitalnih valuta, dodaje Bramley. Međutim, upozorava kako se neka očekivanja vezana uz široku upotrebu blockchain­a još nisu ostvarila. Dio analitičar­a smatra kako će se potražnja tradiciona­lnih ulagača povećati ako se blockhain uđe u financijsk­u infrastruk­turu, poput namire.

 ?? REUTERS ?? Bitcoinom se trenutno trguje po cijeni od 6300 dolara
REUTERS Bitcoinom se trenutno trguje po cijeni od 6300 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia