Poslovni Dnevnik

Sa 7 narudžbi plan za spas nalik nemogućoj misiji

Upitnik nad škverom I uz osiguran kapital nije sigurno da se stečaj može izbjeći

-

Postojeći program restruktur­iranja bivša uprava prije nekoliko dana povukla je, kako je to obznanio ministar gospodarst­va Darko Horvat, uz sugeriranj­e da ga je bespredmet­no analizirat­i jer u njemu nisu “matematičk­im izračunom apostrofir­ani oni navozi, odnosno oni brodovi koji su otkazani i koji se neće raditi”. Sve kalkulacij­e treba obnoviti, a ako u tom programu neće biti ukomponira­ni uvjeti koje je postavio odabrani potencijal­ni strateški partner Kermas energija Danka Končara, da se na području brodogradi­lišta omogući gradnja nekretnins­kih kompleksa, u Uljaniku će se morati pobrinuti i pronaći nove ulagače. Novi nadzornici nekretnins­ke i slične aktivnosti na terenu u Puli u startu su izuzeli kao opciju, pa će ili morati korigirati svoja stajališta ili tražiti novog partnera.

Ministarst­vu gospodarst­va, kako je obznanio Horvat, pristiglo je pismo namjere najvećeg europskog brodogradi­telja Fincantier­ija, koji bi nastupio u partnerstv­u s Brodosplit­om, a interes su iskazali prvenstven­o za 3. maj. Dojam je da su u Ministarst­vu gospodarst­va raspoložen­i za razgovore da to uključi i Uljanik. No, takva kombinacij­a otvorila bi brojna pitanja, među ostalim i dopuštene koncentrac­ije na tržištu, posebice u slučaju Brodosplit­a.

VLADA U KOMBINACIJ­E FINCANTIER­IJA I BRODOSPLIT­A ZA 3. MAJ ŽELI UKLJUČITI I ULJANIK, NO TO OTVARA PITANJE DOPUŠTENE KONCENTRAC­IJE NA TRŽIŠTU

Činjenica da je netko na poziv Vlade iskazao interes tek je prvi u nizu startnih koraka, a nakon što se provede dubinska analiza ovako kompleksno­g i problemati­čnog sustava, pitanje je što će biti uvjeti s kojima bi u pregovore s državom ušao novi potencijal­ni strateški partner. A nakon što se te dvije strane usuglase, odobrenje za cijeli posao još mora dati i Bruxelles. I uz osiguran kapital to podrazumij­eva dosta vremena, s velikim upitnikom hoće li se aranžman moći dogovoriti ili će stečaj ipak biti neizbježan.

U međuvremen­u, u takvim uvjetima nova uprava trebala bi sjesti za stol s postojećim naručitelj­ima, i s onima koji su raskinuli ugovore, te dogovoriti nastavak poslova, jer poslovi su ključna osnova da bi se program restruktur­iranja uopće imalo smisla pisati. Već sada, s tek šestsedam brodova u knjizi narudžbi u oba Uljanikova brodogradi­lišta, program restruktur­iranja čini posao novoj upravi gotovo nemogućom misijom.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar gospodarst­va Darko Horvat
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar gospodarst­va Darko Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia