Poslovni Dnevnik

BRITANSKI FINANCIJAŠ­I OČUVALI PRISTUP EUROPSKOM TRŽIŠTU

Dogovor London i Bruxelles sporazumje­li se o financijsk­im uslugama nakon Brexita

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Banke iz Cityja imat će i dalje pristup europskim klijentima jer će EU priznati da je britanska financijsk­a regulativa ekvivalent­na

Europska unija i Velika Britanija postigle su privremeni sporazum o financijsk­im uslugama koji će financijsk­oj industriji smještenoj u Londonu omogućiti nesmetano pružanje usluga europskim klijentima i nakon Brexita kradavao jem ožujka iduće godine. Pozivajući se na izvore bliske vladi premijerke Therese May, The Times je u četvrtak objavio kako su britanski i europski pregovarač­i sklopili privremeni sporazum o svim aspektima buduće suradnje u uslugama kao i razmjene podataka.

Napredak u pregovorim­a

Službeni London u četvrtak je potvrdio te navode te dodao da bi uskoro trebao biti postignut i konačni sporazum. “Napredujem­o”, izjavio je Reutersu izvor blizak vladi koji je želio ostati anoniman. Prema navodima Timesa, sporazum bi pristup britanskim bankama i fondovima dokle god je tamošnja financijsk­a regulativa usklađena s europskom. Naime, Bruxelles će prihvatiti da Ujedinjeno Kraljevstv­o ima “ekvivalent­nu” regulaciju.

Europski dužnosnici smatraju kako je pristup europskom financijsk­om tržištu na temelju ekvivalent­nosti najbolje što Britanci mogu dobiti. Tim više jer je Richard Monks, direktor poslovne strategije u britanskom financijsk­om regulatoru FCA nedavno izjavio kako ta agencija želi da britanska regulativa ostane blisko usklađena sa europskom, ali da Otok ne mora kopirati sva pravila s kontinenta. Inače, u sklopu sustava ekvivalent­nosti ostale strane banke i osiguravat­elji mogu poslovati na europskom financijsk­om tržištu.

Polovica prihoda

Odluka o britanskom izlasku iz EU najviše je zabrinula financijaš­e s obzirom da je London globalno financijsk­o središte, a polovica prihoda Cityja, odnosno 20 milijardi funti, dolazi iz Europe. Stoga je nakon rezultata referendum­a iz 2016. mnoštvo bankara predviđalo masovnu selidbu financijsk­ih institucij­a iz britanske prijestoln­ice.

Poseban problem je i 69 bilijuna funti vrijedna trgovina financijsk­im izvedenica­ma koju europski klijenti namiruju putem britanskih depozitori­ja. U utorak je potpredsje­dnik EK Valdis Dombrovski­s kazao kako će europski klijenti moći koristiti usluge depozitori­ja i bez dogovora o odnosima nakon Brexita.

EUROPSKI DUŽNOSNICI SMATRAJU KAKO JE PRISTUP EUROPSKOM FINANCIJSK­OM TRŽIŠTU NA TEMELJU EKVIVALENT­NOSTI NAJBOLJE ŠTO BRITANCI MOGU DOBITI

 ?? REUTERS ?? Premijerka Theresa May
REUTERS Premijerka Theresa May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia